Följ Öresundskraft

Öppen data: Med makt att förändra

Pressmeddelande   •   Jan 19, 2016 08:40 CET

Kan mätvärden från elmätare sänka energiförbrukningen? Kan de ge impulser till nya produkter och tjänster? Kan de rentav förändra synen på energi och hur vi lever våra liv? Det är frågor som behandlas på seminariet ”Open Energy Data Summit 2016” i Helsingborg.

Mätvärden eller, med ett bredare begrepp, öppen data är högaktuellt inom energibranschen. Sedan 2009 är alla elmätare i Sverige fjärravlästa och för tre år sedan tog Öresundskraft de första stegen i ett samarbete med dåvarande Energimolnet, nu Metry. Idén var att mätdata, med kundernas goda minne, kunde ligga till grund för till exempel appar för att visa elanvändning timma för timma.

- Mycket har hänt sedan dess. Med seminariet vill vi visa på potentialen med öppen data. Vi vill stimulera intresse kring hur man kan utveckla och skapa kundlösningar av energidata, till exempel i molntjänster och applikationer. Vi vill också inspirera till debatt. Det berättar Johanna Olesen, affärsutvecklare vid Öresundskraft.

Seminariet vänder sig till de som sitter på data, till exempel fastighets- och energibolag, kommuner och nätföretag, liksom utvecklare, universitet och potentiella partners från innovationsmiljöer

Åtta föredragshållare har bjudits in för att presentera olika möjligheter och aspekter av öppen data. Här finns bland annat Andreas Krohn, specialist på applikationsprogramvara, Hanna Hasselqvist, forskare på hur sociala interaktioner och normer påverkar energianvändning och Magnus Lüttkens, vd för Energimolnet som berättar om hanteringen av miljarder mätvärden och tusentals användare.

”Open Energy Data Summit 2016” arrangera av Öresundskraft och Metry på Helsingborg Arena den 20 januari 2016 med start 10:30. Läs mer här.

Mer information:
Johanna Olesen, affärsutvecklare, Öresundskraft, tel. 070-000 39 97
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. 365 medarbetare ser till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.