Följ Öresundskraft

Spadtag för vindkraft

Pressmeddelande   •   Maj 27, 2013 12:45 CEST

Idag togs det första spadtaget för tre vindkraftverk vid Ingelsträde strax utanför Höganäs. När de står färdiga i höst kommer verken att producera el motsvarande årsbehovet för närmare 3000 hushåll. ”Ett viktigt steg i omställningen till ett hållbart energisystem” menar ägarna till vindkraftverken, Höganäs kommun och Öresundskraft.

Vindkraftverken blir 100 meter höga, får en effekt på 2,05 MW vardera och kommer tillsammans att producera drygt 14 GWh/år. Två av verken ägs av Öresundskraft, ett av Höganäs kommun. Parterna har samarbetat vid upphandlingen för att få så bra villkor som möjligt.

- Vi investerar allt mer i det hållbara energisystemet: vind, sol, biogas, energiåtervinning och  effektivisering. Vindkraftverken vid Ingelsträde ska ses som vårt första stora steg inom vindkraftområdet, vi har fler på planeringsstadiet. Det sa Håkan Axelsson, affärsutvecklare vid Öresundskraft, vid dagens pressträff.

- Höganäs kommun har förstärkt arbetet inom miljöområdet genom olika åtgärder för att mer aktivt bidra till en bättre miljö. Vindkraftverk, som minskar utsläppet av koldioxid, är en del i detta arbete. Hela den kommunala organisationen kommer från år 2014 att arbeta utifrån ett uttalat miljömål med avsikt att miljöarbetet ska bli en naturlig del i det dagliga arbetet, säger Solweig Adam Stjernvall, ordförande i miljö- och folkhälsoutskottet. 

För mer information kontakta
Håkan Axelsson, affärsutvecklare, Öresundskraft, 070 – 418 33 30 
Solweig Adam Stjernvall, Ordf. Miljö- & Folkhälsoutskottet, 0736- 323063
Göran Skoglund, pressansvarig Öresundskraft, 070 – 418 34 35
Charlotte Vahtera, kommunikationschef Höganäs kommun, 042 – 33 77 68

 

Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från spillvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Höganäs kommun har stora visioner för framtiden och arbetar aktivt för att vara en attraktiv boendekommun. Arbetet bedrivs utifrån visionen”från kol till diamant”. Vi är bra, men vill vara ännu bättre. Höganäs är helt enkelt väl värt att investera i.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (1)

    Här måste vi nog påpeka några enkla fakta. Utan att veta exakt investeringskostnaden är för dessa tre vindkraftverk kan vi anta att produktionskostnaden blir 50-60 öre/kwh. Eftersom elpriset på NordPool troligen kommer att hamna på 30-40 öre/kwh innebär detta att elen från vindkraften måste subventioneras med upp till 30 öre/kwh.
    Dessa subventioner får vi alla betala på våra elräkningar och skattsedlar.

    Beträffande miljökonsekvenserna med vindkraften kan vi konstatera att svensk elproduktion i det närmaste är fri från utsläpp av koldioxid. Sverige har och kommer att ha ett stort överskott av elkraft många år framdeles även utan vindkraft.

    Det kan knappast finnas några motiv för att offra pengar på den dyra och miljöstörande vindkraften som vi inte behöver.

    - Kjell LIngeblad - 2013-05-27 22:51 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.