Följ Öresundskraft

Tårtkalas när gasbussar firades

Pressmeddelande   •   Dec 09, 2010 16:44 CET

I år är det fem år sedan gasbussar började trafikera Helsingborg. Tack vare gasdriften har Helsingborgarna sluppit utsläpp motsvarande 22 miljoner liter diesel. Det ville Öresundskraft fira lite extra – idag bjöd man både bussresenärer och anställda på gasbusstårta.

Alla stadsbussar och många regionbussar, totalt 115 st i Helsingborg, körs på fordonsgas som levereras av Öresundskraft. Tack vare övergången till gas har Skånetrafiken, genom operatörerna Arriva och Nobina, gjort en rejäl insats för miljön. Närmare 32.000 ton koldioxid har sparats in, liksom kväveoxider.

Att vi som leverantör av gas till Helsingborgs bussar så påtagligt kan bidra till en bättre stadsmiljö känns naturligtvis bra. Det säger Anders Östlund, VD för Öresundskraft. Det här är ytterligare ett steg mot vår vision om energi för en bättre värld. Och det vill vi uppmärksamma så här på femårsjubileet för gasbussar!

Och uppmärksamhet blev det, särskilt på Knutpunkten i Helsingborg idag när Öresundskraft bjöd bussresenärer på gasbusstårta. Även i fikarummet vid bussdepån på Berga, där Arriva och Nobina huserar, har tårta serverats.

Öresundskraft
har levererat gas till Helsingborg sedan 1859, först så kallad stadsgas, senare naturgas. År 2005 började leveranserna av gas till bussarna, en blandning av naturgas och biogas som ger betydligt lägre utsläpp än traditionell diesel. Andelen biogas i bränslet är idag 54 procent. En poäng är att biogasen framställs i Helsingborg av NSR och NSVA som utvinner rötgas på Filborna respektive Öresundsverket.

Till sist: om den gas som idag används för industri och uppvärmning i Helsingborg istället vore olja, skulle de årliga CO2-utsläppen vara drygt 60.000 ton större!

Mer information:
Anders Östlund, VD Öresundskraft, tel. 070-418 30 80
Göran Skoglund, pressansvarig Öresundskraft, tel. 070-418 34 35
Ulrika Mebius, presschef Skånetrafiken, tel 0451-28 85 01

Öresundskraft är ett energibolag i Öresundsregionen som ägs av Helsingborgs Stad. Omtanke om miljön är ett centralt begrepp i koncernen. Öresundskraft har närmare 500 medarbetare och förser cirka 265 000 kunder med el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla och bredband. Öresundskraft erbjuder även ett stort antal andra tjänster inom kommunikation, energitjänster och underhåll. Den totala försäljningsvolymen uppgick 2009 till 6,5 TWh, varav 4,9 TWh avser el. Mer info www.oresundskraft.se.

Fakta om Öresundskraft
Öresundskraft är ett energibolag i Öresundsregionen som ägs av Helsingborgs stad. Omtanke om miljön är ett centralt begrepp i koncernen. Öresundskraft har närmare 500 medarbetare och förser cirka 265 000 kunder med el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla och bredband. Öresundskraft erbjuder även ett stort antal andra tjänster inom kommunikation, energitjänster och underhåll. Den totala försäljningsvolymen uppgick 2009 till 6,5 TWh, varav 4,9 TWh avser el. Mer info www.oresundskraft.se.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.