Gå direkt till innehåll
En kärnreaktor nära dig

Blogginlägg -

En kärnreaktor nära dig

Jag gillar teknik – och det är nog bra. När vi ska ta beslut om investeringar kommer jag ofta i kontakt med allehanda tekniska frågor. Det kan handla om allt från elektriska fördelningsstationer till fjärrkyla. Det är intressant hur ny, modern teknik kan göra kundernas och vår egen vardag lite enklare.

Men jag måste erkänna att jag fram till för en månad sedan aldrig hört talas om en Dyson-sfär. Jag hörde ordet på ett tv-program om sökandet efter planeter runt andra stjärnor. Tanken är lika enkel som svindlande: en tillräckligt avancerad civilisation skulle kunna bygga rymdbaserade solceller runt sin stjärna. Det skulle påverka ljuset från stjärnan så mycket att vi – kanske - kan upptäcka det från våra satelliter. Dessa tänkta megastrukturer har fått sitt namn efter John Dyson, fysiker och matematiker.

Det är lite science-fiction över hans idéer men grundtanken är sund: den energi som finns lagrad i den egna planeten räcker inte till, eller ligger bäst där den ligger. Utomjordingarna – och vi - behöver andra energikällor. Då ligger den egna stjärnan bra till. Vår egen sol är en fusionsreaktor som avger ofattbara energimängder. På drygt en timma tar jorden emot mer energi från solen än vad vi gör av med på helt ett år. Och detta flöde kommer att fortsätta i flera miljarder år.

I en framtid har vi säkert lärt oss att bygga stora, rymdbaserade solceller. Men så länge behöver vi inte vänta. Utvecklingen här på jorden går snabbt. Sedan år 2000 har den installerade effekten från solceller vuxit med hisnande 40 procent per år. År 2004 uppgick produktionen av solcellsel i världen till 2,6 TWh (terawatt-timmar). Tio år senare uppgick den till 186 TWh, en 70-faldig ökning.Det kan jämföras med Sveriges totala elproduktion under 2014 på 151 TWh. Det är fortfarande småpotatis i det stora hela men utvecklingen går fort. IEA förutspår att år 2050 kan solceller producera mer än en fjärdedel av jordens el.

En liten del av detta är Solar Park Helsingborg, som vi initierat tillsammans med NSR. Här kan vem som helst köpa en andel – och skapa nytta av den kärnreaktor som solen faktiskt är.

Och vem vet. En vacker dag kanske vi investerar i en Dyson-sfär.

Anders Östlund, vd Öresundskraft

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anders Östlund

Anders Östlund

VD Verkställande direktör, Öresundskraft 042-490 30 80

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige