Gå direkt till innehåll
Var är ungdomarna?

Blogginlägg -

Var är ungdomarna?

Egentligen är det fantastiskt. Vi har haft runt 3000 besökare på Filbornaverket sedan vi började ta emot besök i organiserad form. Tre tusen människor som alla varit nyfikna på vad som sker i den uppseendeväckande byggnaden ett stenkast från E4:an utanför Helsingborg. Då har vi ändå inte räknat in vårt Öppna Hus i mars 2013 när verket invigdes. Bara där hade vi 1100 besökare under en dag.

I vår besökskalender räknar vi till 235 registrerade besök sedan 2011. Kalendern är som en förteckning över organisations-Sverige: branschorganisationer, lantbruksklubbar, kvinnliga nätverk, miljöförvaltningar, skyddsombud, bostadsrättsföreningar, pensionärsklubbar, intresseföreningar, ledningsgrupper, förbund, konsulter, veteraner, församlingar, styrelser… Listan bara fortsätter.

Lägg därtill alla besök utanför kalendern. Det är mindre besök av typen ”chef till chef” eller ”tekniker till tekniker”. Små men ack så viktiga för kunskapsutbytet med världen utanför.

Den stora majoriteten av besöken har dock en sak gemensamt, nämligen åldern. Det är uppenbart att de flesta som besöker Filbornaverket endera är yrkesverksamma eller har varit. Så var är ungdomarna? Var är skolklasserna, gymnasieeleverna, högskolorna, miljötekniska utbildningar, campus?

Visst får vi besök av ungdomar och skolklasser men relativt sett är de få. Vilket är intressant. Har skolor generellt ont om tid för utflykter och studiebesök? Eller anses klassrummet som en tillräckligt bra plats för att beskriva verkligheten?

Vi väljer att se det konstruktivt: vi har helt enkelt varit för dåliga på att marknadsföra oss mot skolorna. Så här kommer den, vår inbjudan till skolor, utbildningsinstitut, rektorer, studievägledare, institutionsföreståndare och lärare:

Välkomna på studiebesök till Filbornaverket. Se med egna ögon hur en av Europas effektivaste energiåtervinningsanläggningar fungerar och lär er

  • hur avfallsförbränning passar in i avfallstrappan
  • hur rökgaser renas och hur askor hanteras
  • varför avfallsimport är en bra miljöåtgärd
  • vilka energimängder avfall innehåller
  • hur kondensat blir renare än dricksvatten
  • hur anläggningen kan styras av bara två personer

Besöket är kostnadsfritt. Bra fotomöjligheter under rundvandringen. Vi använder modern guideutrustning för bästa hörbarhet. Kostnadsfri broschyr ingår. Hör av er till Göran Skoglund, 070-418 34 35!

Kom igen nu.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige