Gå direkt till innehåll
Engelska energibalar har anlänt

Pressmeddelande -

Engelska energibalar har anlänt

Den 6 december anlöpte ett fartyg till Helsingborgs hamn med 37 ton engelskt avfallsbränsle till Filbornaverket. Balarna med det utsorterade avfallet har körts till Filbornaverket där det har kontrollerats och proveldats med gott resultat.

Avfallet kom ursprungligen från London. Efter sortering och balning i England skeppades det ut från hamnen i Tilbury den 5 december. Denna provleverans omfattade cirka 37 ton fördelat på 52 rundbalar. Att bränslet är balat förenklar hanteringen och minimerar risken för eventuell lukt. Balarna transporterades till Filbornaverket för att brännas.

– Vi gjorde stickprov och kontrollerade innehållet. Det såg bra ut, avfallet var väl sorterat, torrt och innehöll endast små mängder organiskt innehåll. Det är helt enligt överenskommelsen med engelsmännen, berättar Jesper Baaring, projektchef vid Öresundskraft.

– Nu har vi proveldat för att fastställa avfallets energiinnehåll och värdena var bra. Nu återstår finslipning av logistiken, sedan är planen att ta emot mellan 20 och 30 tusen ton årligen. Det motsvarar mellan tolv och 20 procent av Filbornaverkets behov.

Att på detta sätt exportera Filbornaverkets lediga kapacitet är bra för både ekonomi och miljön. Öresundskrafts engelska avtalspartner betalar för tjänsten. Och genom att undvika deponi minskar de globala utsläppen med 350-400 kg CO2 för varje ton som importeras.

Ytterligare en finess i sammanhanget är att balarna transporterades på lastflak för tidningspapper som annars skulle gått tomma tillbaks till Sverige.

Mer information:
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, 070-418 34 35
Jesper Baaring, projektchef, Öresundskraft, tel. 070-418 39 79
Lars-Inge Persson, chef affärsområde Kraft & Värme, 070-617 39 05

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige