Gå direkt till innehåll
När logistikföretag ställer om till eldrift är energibolagens kunskaper om elnät, smart styrning och erfarenheter av fordonsladdning mycket värdefulla. Foto: Volvo Trucks.
När logistikföretag ställer om till eldrift är energibolagens kunskaper om elnät, smart styrning och erfarenheter av fordonsladdning mycket värdefulla. Foto: Volvo Trucks.

Pressmeddelande -

Fem regionala energibolag går samman om lastbilsladdning

Öresundskraft har inlett samarbete med Mälarenergi, Jönköping Energi, Göteborg Energi och Tekniska verken i Linköping om fortsatt utbyggnad av laddlösningar för lastbilar.

Elektrifiering av tunga lastbilar ställer höga krav på laddinfrastruktur och energisystem. Fordonen rör sig över stora ytor och behöver laddning såväl hemma som på väg. I Helsingborg är Öresundskraft tidigt ute och bygger en laddstation för lastbilar i samarbete med Volvo Lastvagnar. Nu avser de fem företagen att tillsammans med nationella aktörer i logistikbranschen bygga ut laddinfrastrukturen för lastbilar i en större nationell satsning.

– Tillsammans är vårt mål att bli den ledande partnern inom laddning och tillhörande tjänster när godsflödena i södra Sverige elektrifieras. Det säger Öresundskrafts vd Anders Östlund.

Han menar att förutsättningarna för samarbetet är mycket goda. När logistikföretag ställer om till eldrift ska energibolagens samlade kunskap om elnät, smart styrning och omfattande erfarenhet av fordonsladdning användas. Här märks bland annat Mälarenergis omfattande ladderbjudande till företag och bostadsrättsföreningar samt Göteborg Energis och Öresundskrafts mångåriga satsningar på laddning för bussar, bilar och fartyg. Tekniska verken i Linköping tog tidigt initiativ till och har lång erfarenhet inom personbilsladdning medan Jönköping Energi levererat laddningsenheter till stadens elbussar för att bidra till en mer hållbar kollektivtrafik.

– Vi är regionala energibolag med stark lokal förankring och med en uttalad långsiktighet i samhällsutvecklingen. Med samarbetet bidrar vi till omställningen till hållbara transporter och blir en naturlig partner för logistikföretag och fordonstillverkare. Samtidigt lägger vi grunden för nya affärer och jag ser fram emot det fortsatta samarbetet, avslutar Anders Östlund.

Mer information:
Anders Östlund, vd, Öresundskraft, tel. 042-490 30 80
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”För en bättre värld". www.oresundskraft.se

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige