Gå direkt till innehåll
Filbornaverket i drift efter översyn

Pressmeddelande -

Filbornaverket i drift efter översyn

Revisionen - det årliga underhållsstoppet - av Filbornaverket är klar på utsatt tid. Sedan natten mot onsdag eldas pannan med avfall. Under tre veckor har ett 60-tal personer arbetat i skift med rengöring och kontroller. Bara mindre reparationer har krävts.

–Arbetet har gått precis som planerat. Tack vare serviceavtal med Vølund samt Alstom och Götaverken (panna respektive rökgasrening) och ett bra samarbete mellan entreprenörerna och vår egen personal har arbetet flutit på bra. Därmed kunde vi starta anläggningen på utsatt tid. Det berättar biträdande driftchef Pontus Melin vid Filbornaverket.

Att pannan är ren invändigt är viktigt för värmeutbytet och en hög verkningsgrad. Tre arbetslag har arbetat skift med blästring av pannväggar och andra ytor. Sammanlagt har 50 ton blästersand använts. Därefter har panntuberna kontrollerats. Endast mindre förstärkningssvetsning har behövts.

–Den här typen av närgånget underhåll visar till exempel hur väl våra sotningssystem fungerar, berättar Pontus Melin.

Även rökgasreningsutrustningen har rengjorts och en del elektrisk utrustning har byggts om. Tillbudet den 26 juni då en enhet för avbrottsfri kraft havererade, visade på brister i elsystemet som nu åtgärdats. Men Filbornaverket får klara sig ännu ett tag utan sin ångturbin. Den skadades vid tillbudet och är på reparation hos leverantören i Tyskland. Den tros kunna tas i drift igen i oktober.

–Det påverkar inte behandlingen av avfall eller produktionen av fjärrvärme. Nu är vi redo att producera värme när kylan kommer. Med de arbeten vi nu slutfört ska Filbornaverket köras fram till underhållet 2014, avslutar Melin.

Mer information:
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35
Pontus Melin, biträdande driftchef, Filbornaverket, tel. 070- 695 39 96

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från spillvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige