Följ Öresundskraft

Gasflaska exploderade i Filbornaverkets panna

Pressmeddelande   •   Feb 20, 2017 12:45 CET

Tillbudet med gasflaska den 19/2 2017 var det första i sitt slag sedan Filbornaverket startades hösten 2012. Foto: Timo Julku

En gasflaska exploderade under natten till söndagen i Filbornaverkets panna. Ingen person kom till skada och pannan fick endast små skador. Tillbudet har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Det var vid halv fyra tiden i söndags morse som personalen i Filbornaverkets kontrollrum hörde en kraftig smäll från pannan. Vid undersökning av skadeplatsen hittade personalen aska och slagg på golvet utanför slaggutmatningen och drog slutsatsen att ett kraftigt övertryck uppstått i eldstaden. Misstankarna bekräftades en stund senare då en söndersprängd gasflaska hittades.

Ingen person skadades vid händelsen och pannan fick endast små skador. Driften stoppades under inspektion av pannan men återupptogs 40 minuter senare i normal omfattning.

– Vi har startat en utredning för att försöka utröna varifrån gasflaskan kom och vad vi kan göra för att undvika en upprepning. Det säger Göran Skoglund, pressansvarig på Öresundskraft.

– Pannan är en mycket tålig konstruktion, bland annat med tanke på risken att gasflaskor kan följa med in i eldstaden. Men vi ser allvarligt på händelsen då den kunde fått större konsekvenser om personal befunnit sig i närheten. Tillbudet har anmälts till Arbetsmiljöverket.

Filbornaverket är en avfallseldad kraftvärmeanläggning som producerar el och fjärrvärme. Anläggningen invigdes 2013.


Mer information:
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://oresundskraft.se

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.