Gå direkt till innehåll
Vy söderut från Oceanhamnen, den första etappen i H+ projektet. Foto: Jarghon Feras.
Vy söderut från Oceanhamnen, den första etappen i H+ projektet. Foto: Jarghon Feras.

Pressmeddelande -

Här grävs för kretsloppet till nya stadsdelen Oceanhamnen

Boende, kontor och restauranger i Oceanhamnen kommer att lämna ifrån sig mat- och toarester. Av detta görs biogas som går tillbaks till området. Där gasen kan användas för till exempel matlagning...

Kretsloppet med avfall och biogas till den nya stadsdelen Oceanhamnen beräknas spara runt 800 ton klimatgaser årligen. Besparingen är så framträdande att Öresundskraft erhållit 1,1 Mkr från Klimatklivet för att dra en 700 meter lång gasledning från Öresundsverket till Oceanhamnen.

– Våra beräkningar visar på en sammanlagd besparing på över 33 000 ton över en 40-årsperiod, berättar Lars Göransson, gasspecialist på Öresundskraft.

Biogas är en av flera nyttor som Öresundskraft ska distribuera. Ledningar för fjärrvärme, fjärrkyla, el och fiberkabel ska också dras till Oceanhamnen, en av de fyra stadsdelarna i stadsutvecklings-projektet H+. En dialog pågår också med byggaktörerna på området om bland annat solceller, elbilsladdning och smarta elnät.

Produktionen av biogas ska ske vid NSVA, granne till Oceanhamnen. Produktionen ska bli extra effektiv tack vare det trerörssystem som ska installeras i fastigheterna på området. Det innebär att matavfall, toalettavfall och tvätt- och duschvatten går i tre separata ledningar till Öresundsverket. Genom att inte blanda allt avfall och vatten i samma ledning ökar torrhalten och det ger ett bättre gasutbyte vid rötningen.

– Byggaktörerna är intresserade av biogas, berättar Lars Göransson. Gas är efterfrågad av krögare och restauranger och det går fint att dra ledningar inne i husen till öppna spisar och altaner. Vi för också en dialog med Helsingborgs stad om gaslyktor och gasgrillar på områdets offentliga ytor där de boende kan träffas och umgås.

Mer information:
Lars Göransson, gasspecialist, Öresundskraft, tel. 070-418 37 96
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband, stadshubb för Internet of Things och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://oresundskraft.se

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat material

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 400 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”För en bättre värld". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige