Gå direkt till innehåll
Fjärrkyla med låg miljöbelastning ska kyla medicinteknisk utrustning, lokaler och utrymmen på Helsingborgs lasarett.
Fjärrkyla med låg miljöbelastning ska kyla medicinteknisk utrustning, lokaler och utrymmen på Helsingborgs lasarett.

Pressmeddelande -

Helsingborgs lasarett kyls av Öresundskraft

Region Skåne och Öresundskraft har tecknat ett 10–årigt avtal om leverans av fjärrkyla till gamla och nya lasarettet i Helsingborg. Avtalet möjliggör fortsatt utbyggnad av fjärrkyla med låg miljöbelastning i Helsingborg.

Avtalet mellan Region Skåne och Öresundskraft innebär att Öresundskraft levererar 5000 kW kyleffekt till det gamla lasarettet och dess tillkommande byggnader. Det handlar om processkyla för medicinteknisk utrustning och lokaler och utrymmen som ska kylas för att ge patienter, anställda och besökare ett behagligt inomhusklimat.

Även Helsingborgs nya lasarett omfattas av avtalet. Lasarettet beräknas stå klart efter 2021 och det slutliga kylbehovet fastställs i ett senare skede.

– Vi är glada och stolta över att kunna möta Region Skånes önskemål på energieffektiv och miljöriktig energileverans för lasarettet i Helsingborg. Det innebär samtidigt att vi gemensamt skapat en bas för vidareutveckling och utbyggnad av fjärrkyla. Det säger Anders Lindgren, tf. chef för affärsområde Kraft & Värme vid Öresundskraft.

Region Skåne drar nytta av den miljöanpassning av fjärrkylaproduktionen som Öresundskraft genomför. Genom att använda överskottsvärme för att driva kylmaskiner under sommaren och kallt havsvatten under andra delar av året, minskar förbrukningen av primärenergi vid produktionen med två tredjedelar.

– Med avtalet säkrar vi en kostnadseffektiv kyla till Helsingborgs lasarett. Samtidigt minskar vi Region Skånes klimatbelastning och bidrar i förlängningen till att fjärrkyla med lägre miljöbelastning kan erbjudas för regionens tillväxt. Det säger Linda Strömbäck Fastighetschef, Regionfastigheter vid Region Skåne.

Mer information:
Anders Lindgren, tf. chef AO Kraft & Värme, Öresundskraft, tel. 070-000 38 44
Linda Strömbäck, Fastighetschef Regionfastigheter, Region Skåne, tel. 040-33 14 34
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar

Regioner


Öresundskraft. Vi ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat material

Relaterade nyheter

Relaterade event

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 400 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”För en bättre värld". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige