Gå direkt till innehåll
Ingen anslutning. Fjärrvärmen i ledningen mellan Landskrona och Örtofta fortsätter att passera Kävlinge.
Ingen anslutning. Fjärrvärmen i ledningen mellan Landskrona och Örtofta fortsätter att passera Kävlinge.

Pressmeddelande -

Kävlinge säger nej till fjärrvärme

Kävlinges kommunala bostadsbolag KKB Fastighets AB begränsar fjärrvärmen till två områden i samhället. Därmed blir volymerna för små. Öresundskraft lägger därför ner planerna på fjärrvärme till Kävlinge.

Under cirka två års tid har diskussioner förts med KKB Fastigheter AB i syfte att bygga ett fjärrvärmesystem i Kävlinge. Detta genom ett konsortium som bestående av Kraftringen AB, Landskrona Energi AB samt Öresundskraft AB.

– Vi var beredda att i en första etapp investera drygt 60 miljoner kronor, varav 14 miljoner var bidrag från Naturvårdsverket. Ett villkor för investeringen var dock att initiala volymer garanterades av KKB Fastigheter AB. Det säger Lars-Inge Persson, affärsutvecklare vid Öresundskraft.

– Privata fastighetsägare visade mycket stort intresse för fjärrvärmeanslutning, medan KKB begränsade sitt intresse till Korsbackaområdet och Billingshäll.

– KKB ansåg sig inte kunna ta ett inriktningsbeslut för fjärrvärme i fler områden. Då måste vi tyvärr konstatera att volymen blir för liten och den ekonomiska osäkerheten för stor. Fjärrvärmen får fortsätta att passera förbi Kävlinge. De 14 miljoner kronor som projektet fått genom Klimatklivet kommer att återbetalas, säger Lars-Inge Persson.

I Sverige värms hälften av alla byggnader med fjärrvärme. Det är främst landsortskommuner utan tätortsbebyggelse som saknar fjärrvärme. Endast tre av Skånes 33 kommuner saknar fjärrvärme.

Mer information:
Lars-Inge Persson, affärsutvecklare, Öresundskraft, tel. 070-617 39 05
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband, stadshubb för Internet of Things och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://oresundskraft.se

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige