Gå direkt till innehåll
Kartläggning avslöjade eltjuvar

Pressmeddelande -

Kartläggning avslöjade eltjuvar

Nederman i Helsingborg minskade energiförbrukningen med 15 procent efter energikartläggning med Öresundskraft.

Hösten 2012 genomförde Nederman en energikartläggning på sin industrilokal i Helsingborg. Målet var minskad klimatpåverkan och reducerade kostnader. Under ett par månader kartlade Öresundskrafts energispecialister Nedermans energiförbrukning. Kartläggningen visade att man med relativt enkla åtgärder inom främst ventilation och tryckluft skulle kunna spara närmare en femtedel av sin energianvändning, cirka 460 000 kWh per helår.

 De viktigaste åtgärderna genomfördes snabbt. När det andra kvartalet i år följdes upp hade energiförbrukningen minskat med hela 15 procent jämfört med samma period 2012. Och hela 20 procent jämfört med tidigare år.

 – Besparingen har blivit som beräknat. Vi räknade med 40 000 kWh sänkt elförbrukning och landade på 41 000, säger Diedrik Fälth, energiingenjör på Öresundskraft. Det motsvarar en årlig besparing på 160 000 kWh. Och tack vare fintrimning av ventilationen sparas ytterligare 300 000 kWh/år i värme.

 – Åtgärderna som vi genomfört är främst förändrade drifttider i ventilationen, med enkla ingrepp i automatiken. Kartläggningen och åtgärderna har verkligen fått positiva effekter och har snabbt betalat sig, säger Erik Blix, fabrikschef på Nederman.

 Nederman erbjuder sina kunder industriell luftfiltrering och miljöteknik. Att effektivisera också sin egen verksamhet har varit drivkraft i projektet.

 – Det ställs allt högre krav på miljötänkande. När man samtidigt kan göra en så pass stor ekonomisk vinst som vi har gjort, blir det en succé, avslutar Erik Blix.

Mer information:

Diedrik Fälth, energiingenjör/solcellspecialist, Öresundskraft, tel 070-418 32 11
Erik Blix, fabrikschef, Nederman Helsingborg, tel. 042-18 87 38
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från spillvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige