Gå direkt till innehåll
Ny kallgasmack får bygglov

Pressmeddelande -

Ny kallgasmack får bygglov

Öresundskrafts tankställe för flytande biogas och naturgas i Helsingborg är ett steg närmare att förverkligas. Bygglov och arrendeavtal är på plats.

I april i år avslöjade Öresundskraft planerna på att investera drygt 22 miljoner kronor i en kallgasmack nära E6 i Helsingborg. Tankstället ska förse tunga lastbilar, stadsbussar och personbilar med flytande naturgas (LNG), flytande biogas (LBG) och vanlig fordonsgas (CNG).

Bygglovsansökan lämnades i maj och har nu godkänts. I juni genomfördes geoteknisk undersökning på byggplatsen. Den gav grönt ljus för markens beskaffenhet. Under tiden tecknade Öresundskraft och NSR AB ett långsiktigt arrendeavtal för 10 000 kvadratmeter mark vid Hjortshögsvägen där kallgasmacken ska byggas,

– Upphandlingsprocessen har inletts, denna vecka startar projekteringen och i oktober påbörjas schaktningsarbetena. Enligt planen kommer CNG att kunna tankas under kvartal ett nästa år och LNG under kvartal två. Det berättar Öresundskrafts projektledare Magnus Extergren.

–Vi har också avtalat med NSR om gasleveranser till deras renhållningsfordon. Därför stängs den nuvarande gasmacken vid NSR under 2014. För att få en trevlig och trafiksäker miljö kommer tunga fordon och personbilar att skiljas åt på den nya macken.

Placeringen av en kallgasmack i Helsingborg gör det möjligt för en lastbil att köra på gas från sydsverige till Mälardalen. Miljöfördelarna är mycket stora. Siffror från Volvo indikerar CO2 besparingar (ekv.) på 10 000 ton med LNG och 40 000 ton med LBG över 50 lastbilars livscykel.

Foto: Bränsletanken på Volvo FM/FMX MetanDiesel. Med tillstånd från Volvo Trucks. 

Mer information:
Magnus Extergren, projektledare, Öresundskraft, tel. 070-307 32 97
Kim Olsson, vd, NSR AB, tel. 042-400 13 00
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från spillvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Relaterade event

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige