Gå direkt till innehåll
Ett smart elnät kan själv indikera var ett fel sitter - och själv koppla förbi felet. Det betyder kortare elavbrott, säger Rickard Norin, affärsutvecklare på Öresundskraft.
Ett smart elnät kan själv indikera var ett fel sitter - och själv koppla förbi felet. Det betyder kortare elavbrott, säger Rickard Norin, affärsutvecklare på Öresundskraft.

Pressmeddelande -

Öresundskraft bygger smart elnät

Elnät som själva talar om var ett fel sitter - och rentav själva kan koppla förbi det. Det är ett par av de mer anmärkningsvärda nya funktionerna när Öresundskraft satsar på att förse två områden i Helsingborg med något som verkligen gör skäl för namnet: Smarta elnät.

Det är två så kallade mellanspänningsslingor som utrustas med ny hård- och mjukvara. Driften och de nya funktionerna i de smarta näten ska vara igång i slutet av nästa år.

– Det har talats länge om smarta elnät och nu blir de verklighet här i Helsingborg. Rent konkret innebär det att våra kunder i utvecklingsområdet H+ och i norra Helsingborg kommer att få strömmen tillbaka mycket snabbare vid ett avbrott, säger Rickard Norin, affärsutvecklare på Öresundskraft Distribution

Kraven på våra elnät förändras snabbt. Digitaliseringen ökar sårbarheten, samtidigt som klimatfrågan driver intresset för att producera egen el. Elbilstrenden är stark och väntas öka.

– De här satsningarna ligger helt i linje med vår strategi, nämligen att framtidssäkra en trygg, stark och smart energidistribution för våra kunder och för samhället i stort, säger Rickard Norin.

Satsningen sker tillsammans med två leverantörer, Netcontrol Sverige och Schneider Electric.

Netcontrol Sverige förser slingan i H+ med ”självläkande” teknik som automatiskt återställer leveransen vid kabelfel.

– Tekniken gör att nätet helt automatiskt kopplar förbi felet, så att strömmen är tillbaka på några sekunder i stället för ett par timmar, säger Netcontrols vd Örjan Eriksson.

I norra Helsingborg utrustar Schneider Electric nätet med en funktion som gör att det kan peka ut felstället vid kabelfel.

– Vinsten med det är att Öresundskraft inte behöver lägga tid på att leta upp felet. Det har nätet redan gjort själv, säger Johnny Spelkvist, chef för Energy Automation på Schneider Electric.

– Det känns väldigt bra att vi nu tillsammans med leverantörsidan går från ord till handling. Vi vill vara med och driva på för en standardisering inom smarta elnät, med fokus på kundnytta och nya funktioner, säger Rickard Norin.

Mer information:
Rickard Norin, affärsutvecklare, Öresundskraft Distribution, tel. 070-418 35 15
Örjan Eriksson, vd, Netcontrol Sverige, tel. 070-268 96 32
Johnny Spelqvist, chef Energy Automation, Schneider Electric, tel. 072-215 54 88
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://oresundskraft.se

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige