Gå direkt till innehåll
Den lilla lådan högt däruppe på stolpen är en så kallad agent från Exeri, vars teknik Smart Grid Surveillance upptäcker, klassificerar och lokaliserar avbrott.
Den lilla lådan högt däruppe på stolpen är en så kallad agent från Exeri, vars teknik Smart Grid Surveillance upptäcker, klassificerar och lokaliserar avbrott.

Pressmeddelande -

Öresundskraft installerar digital teknik för övervakning av elnätet

Öresundskraft installerar just nu digital teknik för övervakning av luftledningsnätet i nordvästra Skåne. Smarta sensorer varnar och larmar vid fel på stolpar och ledningar. Det betyder kortare avbrott och säkrare elleveranser.

Arbetet börjar på Hallandsås, ett område som ofta blir utan ström när det stormar. Här förses ledningsstolpar nu med fästpunkter för sensorer som ska övervaka linjerna och larma om något går fel. Det kan handla om allt från stolpar som börjar luta till nedrivna ledningar. Sensorerna känner av elfälten runt linorna och kan därför användas för att omedelbart lokalisera avbrott eller kortslutningar. Sensorerna levereras av Luleå-företaget Exeri.

I samband med arbetet byts skadade trästolpar mot moderna stolpar i kompositmaterial. De nya stolparna innehåller ingen kreosot och har en beräknad livslängd på 90 år.

– Vi är mycket stolta över att få vara en del av Öresundskrafts digitalisering och att kunna bidra till högre tillförlitlighet i elnätet, säger Magnus Karlsson, vd vid Exeri. Vi ser att linjesensorer tillsammans med avancerad analys- och kommunikationsteknik spelar en allt viktigare roll för att säkra elleveranserna, i Sverige och utomlands.

– Med ny smart teknik tar vi nu nästa steg i vårt arbete med att förbättra och trygga elleveranser för våra kunder. Exeris system kommer att hjälpa oss att snabbare återställa elförsörjningen vid ett fel. Tekniken är i linje med vår strategi att digitalisera och göra elnätet smartare, säger Magnus Sjunnesson, teknisk chef vid Öresundskraft.

Mer information:
Magnus Sjunnesson, teknisk chef, Öresundskraft, tel. 070-418 35 92
Magnus Karlsson, vd, Exeri, magnus.karlsson@exeri.se, 070-320 38 85
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft. Vi är 400 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”För en bättre värld". www.oresundskraft.se

Kontakter

Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt Kommunikationschef 070-000 36 44

Daniel Nüüd

Presskontakt Medierelationer 0700003778

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige