Gå direkt till innehåll
Elektrifiering är en av lösningarna för att minska utsläppen från transportsektorn. Foto: Öresundskraft.
Elektrifiering är en av lösningarna för att minska utsläppen från transportsektorn. Foto: Öresundskraft.

Pressmeddelande -

​Öresundskraft startar satsning på laddning av tunga fordon

När transportbranschen elektrifieras och när tillverkarna av fordon satsar på eldrift så behöver laddinfrastrukturen byggas ut. I Helsingborg tar Öresundskraft nu täten för en satsning på laddplatser för tunga fordon.

Närmare en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser kommer från transportsektorn och elektrifiering är en del av lösningen för att minska utsläppen från transporter.

I Helsingborg är frågan högt på dagordningen. Staden är ett logistiknav och utsågs förra året till ett av Sveriges absolut bästa logistiklägen. Här spelar den starka infrastrukturen med E4, E6, flera järnvägsanslutningar och Helsingborgs Hamn stor roll.

Fordonsladdning har varit en del av Öresundskrafts affär sedan 2014. Då bildade Öresundskraft det som senare kom att bli Mer Sweden AB, Sveriges ledande laddoperatör för personbilar. Därtill har Öresundskraft bidragit till att elektrifiera både fartygs- och busslinjer i Helsingborg.

– Vi ska bidra till omställningen av transportsektorn genom att bygga ut laddinfrastrukturen, detta som en del av det skånska elektrifieringslöftet. Därför inleder vi nu en satsning för att möjliggöra laddning av fordon för tunga transporter. Just nu har vi en tät dialog med logistikföretag, logistikköpare och fordonstillverkare om lämpliga laddplatser för regionala godstransporter. Vi siktar på att ha den första på plats under våren 2022. Det berättar Anders Östlund, vd på Öresundskraft.

– Med vår kunskap om det lokala energisystemet kan vi bygga hållbara laddningslösningar som möter transportsektorns behov och som belastar systemet på ett sådant sätt att vidare elektrifiering blir möjlig. Och vi har både erfarenhet och kunskap om de tekniska förutsättningarna för höga effektuttag vilket blir avgörande för logistikföretagens elektrifiering av sina transporter.

Mer information:
Anders Östlund, vd, Öresundskraft, tel. 042-490 30 80
Patrik Hermansson, chef Strategi & Innovation, Öresundskraft, tel. 070-418 34 75
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft. Vi är 400 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”För en bättre värld". www.oresundskraft.se

Kontakter

Anders Östlund

Anders Östlund

VD Verkställande direktör, Öresundskraft 042-490 30 80

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige