Gå direkt till innehåll
Riksdagsledamöter studerar fjärrvärmen i Helsingborg

Pressmeddelande -

Riksdagsledamöter studerar fjärrvärmen i Helsingborg

I många delar av Sverige riktas kritik mot att värdefull restvärme inte släpps in i fjärrvärmenäten. Istället för att värmen tas tillvara kyls den bort. Men i Helsingborg utnyttjas restvärmen från Kemira och nu vill tre moderata riksdagsmän höra mer om Helsingborgs-modellen. 

– Vi berättade om vårt framgångsrika samarbete med Öresundskraft under ett seminarium i Stockholm i våras och det väckte gensvar, berättar Lennart Albertsson, vd på Kemira Kemi i Helsingborg.

Kemira och Öresundskraft har samarbetat under snart 40 år med att ta tillvara värme från Kemiras produktion. Tillverkningen av svavelsyra genererar stora mängder restvärme som, istället för att kylas bort, används i fjärrvärmenätet för att värma bostäder och fastigheter. Under 2012 handlade det om nästan 300 GWh, en dryg fjärdedel av all levererad fjärrvärme i Helsingborg.

De tre moderata riksdagspolitikerna Lars Beckman, Ulf Berg och Johan Johansson, som intresserar sig för frågan om restvärme från industrin, vill nu veta mer. Den 28 augusti besöker de Kemira.

– Vi och Öresundskraft arrangerar då ett seminarium för en bredare krets av beslutsfattare och politiker på lokal och regional nivå, berättar Lennart Albertsson.

– Att öppna fjärrvärmenäten för fler aktörer har utretts i omgångar men det är besvärligt att åstadkomma via lagstiftning. Vi tror att den frivilliga och affärsmässiga modellen mellan oss och Kemira kan tjäna som förebild. Vi ser fram emot att få berätta mer, avslutar Öresundskrafts vd Anders Östlund.

Media är välkomna att delta:
Tid: 28/8, 09:00–12:00.  
Plats: Kemiras huvudkontor Industrig. 83, 251 09 Helsingborg
Anmälan: Till Jan Bech-Sörensen (nedan).

Mer information
Anders Östlund, vd, Öresundskraft, tel. 070-418 30 80
Lennart Albertsson, vd, Kemira Kemi, tel. 042-17 10 00
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35
Jan Bech-Sörensen, chef, Industry Park of Sweden, tel. 042-17 17 83

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från spillvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

 Kemira erbjuder expertis och skräddarsydda kombinationer av kemikalier för vattenintensiva industrier. Tillsammans med våra kunder skapar vi innovativa och hållbara lösningar där vatten möter kemi. Vi fokuserar på pappersmassa och papper, olja och gas, samt gruvdrift och vattenbehandling, för att på bästa sätt förbättra våra kunders vatten-, energi- och råmaterialeffektivitet. Genom vår kompetenta personal, högpresterande organisation, produkter och tjänster samt en förstärkt närvaro på utvalda framväxande marknader, strävar vi efter att skapa tillväxt som är högre än marknadsnivån. http://www.kemira.com

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige