Gå direkt till innehåll
Saltsyra läckte vid lossning

Pressmeddelande -

Saltsyra läckte vid lossning

Ett mindre läckage av luftburen saltsyra från en tankbil skedde vid Filbornaverket på fredagsmorgonen. Två elektriker på arbetsplatsen kände obehag av läckaget och uppsökte sjukhus. De är oskadda.

Läckaget skedde vid nio-tiden på morgonen i samband med att saltsyra lossades vid Filbornaverket, där den används för att rena rökgaserna. Saltsyran trycks med luft från tankbil till Filbornaverkets egen tank med hjälp av en luftkompressor på lastbilen.

En första undersökning indikerar att tanken på lastbilen tryckutjämnades på ett felaktigt sätt efter avslutad lossning. Det fick till följd att saltsyrebemängd luft läckte ut när tankbilen körde iväg.

Elektrikerna befann sig i vindriktningen och upplevde obehag av utsläppet. De uppsökte sjukhus som de lämnade efter kontroll under förmiddagen.

Incidenten har anmälts till Arbetsmiljöverket. Elektrikerförbundet har lagt ett skyddsombudsstopp för utomhus kabelarbete i det aktuella området. Öresundskraft har inlett en genomgång av rutinerna för att förhindra en upprepning.

­­– Det viktiga är att ingen kom till skada. Det som hänt är olyckligt och nu får vi tillsammans med transportören gå igenom lossningsproceduren och försäkra oss om att rutinerna är tydliga och att de följs. Det säger Göran Skoglund, kommunikationsansvarig vid Filbornaverket.

Mer information:
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35
Jesper Baaring, projektchef, Öresundskraft, tel. 070-418 39 79

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 300 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraftvärmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige