Gå direkt till innehåll
Skärpt kontroll av utländskt avfallsbränsle till Filbornaverket

Pressmeddelande -

Skärpt kontroll av utländskt avfallsbränsle till Filbornaverket

Öresundskraft har nu skärpt kontrollen av utländskt avfallsbränsle till Filbornaverket i Helsingborg. Fler stickprov, fler kontroller i avsändarlandet och ny kontrollutrustning ska stoppa farligt avfall.

Det var efter Riksrevisionens rapport i somras, ”Transporter av farligt avfall – fungerar tillsynen?” och efterföljande uppmärksamhet i media som Öresundskraft beslutade om skärpta kontroller. Importandelen till Filbornaverket uppgår till cirka 20 procent.

― Vi fördubblar antalet stickprov i utländskt avfallsbränsle. Vi utökar också mängden bränsleanalyser på det utländska avfallsbränslet, berättar Lars-Inge Persson, chef för affärsområde Kraft & Värme på Öresundskraft.

­ ― Vi ökar antalet kontroller i avsändarlandet och har tagit fram checklistor för att få enhetliga och heltäckande kontroller. Parallellt med detta utökar vi dokumentationen av våra egna kontroller, det ger oss verktyg för en bättre uppföljning. Vi har även haft genomgångar med all berörd personal om de rutiner som gäller.

Samtidigt pågår anskaffningen av två så kallade radiakportar för att upptäcka joniserande strålning från radioaktivt material i inkommande avfall.

­ ― Allt avfall till oss och NSR:s återvinningsanläggning kommer att passera portarna och därför gör vi investeringen gemensamt. Den är på cirka en miljon kronor och upphandlingen pågår, avslutar Lars-Inge Persson.

Mer information:
Lars-Inge Persson, chef Kraft & Värme, Öresundskraft, tel. 070-617 39 05
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. 365 medarbetare ser till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige