Gå direkt till innehåll
Sol ger kraft till Helsingborg Arena

Pressmeddelande -

Sol ger kraft till Helsingborg Arena

Stilrent integrerade i söderväggen på Helsingborg Arena sitter nio sektioner med något som liknar blanka, svarta glasskivor. Det är solceller som förser arenan med fossilfri el.

Panelerna är endast 7 mm tjocka tack vare att de tillverkats med så kallad tunnfilmsteknik. Förutom det tunna formatet är solcellerna mindre känsliga för vinklar; de generar bra med el även om vinkeln till solen inte är optimal.

–Att som arkitekt få arbeta med solceller i ett estetiskt perspektiv är både utmanande och roligt. Solcellerna på Helsingborg Arena smälter väl in i den grafiskt utformade arkitekturen.

Det säger Staffan Premmert, ansvarig arkitekt vid Sweco Architects AB i Helsingborg. Och han tror på fler liknande anläggningar.

– Jag tror att förekomsten av solceller inom offentlig byggnation kommer att öka drastiskt. Det beror på den allt intensivare diskussionen om vårt klimat och hur vi ska komma ifrån det fossila beroendet men också på att prisbilden på solceller har sjunkit till en nivå där det är allt lättare att räkna hem installationen i nybyggnadsprojekt. Jag ser fram emot fler liknande uppgifter.

Solcellerna är inte den enda miljösatsningen vid arenan. Solfångare på yttertaket används för att värma vatten och man har både fjärrvärme och fjärrkyla. Målet är att arenan ska uppnå en silverklassning för miljön.

Solpanelerna är på sammanlagt 176 m2, fördelade på 123 paneler i nio sektioner. Effekten uppgår som mest till 15 kW, motsvarande 13 000 kWh per år. Panelerna är tillverkade av tyska Schüco och har monterats av svenska Glacell via projektledare Diedrik Fälth på Öresundskraft.

Mer information:
Diedrik Fälth, solcellexpert, Öresundskraft, tel. 070-418 32 11
Staffan Premmert, arkitekt, Sweco Architects AB, tel. 073-412 90 32
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 300 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraftvärmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige