Gå direkt till innehåll
Med några enkla miljöåtgärder kan sommaren njutas med extra gott samvete.
Med några enkla miljöåtgärder kan sommaren njutas med extra gott samvete.

Pressmeddelande -

Sommartips för ett bättre klimat

Enligt klimatavtalet i Paris ska ökningen av den globala medeltemperaturen hållas väl under två grader. Men då måste utsläppen av koldioxid minska – och alla kan hjälpa till. Här är några tips inför sommaren!

- Vi vill göra det enkelt för våra kunder att bidra till minskade utsläpp. Därför har vi ställt samman konkreta tips inför sommaren, när många kanske vill unna sig lite extra. Med de här enkla stegen kan man göra det och samtidigt bidra till ett bättre klimat. Det blir ännu lättare när man vet vilken skillnad som dessa enkla åtgärder faktiskt gör. Det säger Cecilia Andersson, miljösamordnare på Öresundskraft.

1. Grilla svenskt
Om du ska grilla nötkött, välj svenskproducerat. Koldioxidutsläppen från svenskt nötkött är ungefär 25 procent lägre än snittet i EU, som i sin tur är 60 procent lägre än de globalt. Och välj gärna kyckling: Ett kilo svensk kyckling innebär utsläpp på två till fyra kilo CO2, jämfört med 26 kilo för nötkött. Använd en elektrisk tändare, så undviker du kemikalierna i tändvätskan. Använder du en engångsgrill ska den naturligtvis lämnas till återvinning. (Källa: FAO, JP Lesschen och Världsnaturfonden)

2. Kvällsmys i LED-ljus
Byt din uteplatsbelysning till energieffektiva LED-lampor. De drar mindre och lever längre. Under en LED-lampas livslängd (10 watt) sparar du in 516 kg CO2-utsläpp jämfört med en glödlampa (60 watt). Du minskar dessutom elräkningen med upp till 2000 kronor under lampans livslängd. I våra hem finns 20-60 stycken lampor, så det finns mycket att vinna på att byta dem mot LED. (Källa: Energirådgivningen och EI)

3. Res med el
Res med eldrivna transportmedel. Elmotorer är alltid väldigt mycket mer energieffektiva än de som går på diesel eller bensin. Om du väljer tåget istället för bilen fram och tillbaka mellan Stockholm och Malmö, sparar du 115 kilo CO2-utsläpp. En tågresa innebär nästan inga koldioxidutsläpp alls. Fundera också på om du kan göra en långresa istället för flera korta. Det sparar ännu mer på miljön. (Källa: Trafikverket)

4. Cirkulera mera
Släpp in den cirkulära ekonomins ljumma vindar. Låna, hyr och dela saker som sällan används. Återupptäck ditt lokala bibliotek. Låna en gräsklippare istället för att köpa en ny. Eller varför inte byta till dig din semestergarderob? Om man ger ett klädesplagg nio extra månader i livslängd, minskar man produktens klimatpåverkan med 27 procent - och vattenanvändningen med 33 procent! Det kan man göra genom klädbyten, laga, ändra och skänka till insamling. (Källa: Naturskyddsföreningen)

5. Klimatkompensera din resa
Ett konkret sätt att ta ansvar för sina utsläpp är att köpa utsläppsrätter för de resor man gör, såväl på semestern som i vardagen. När du köper en eller flera utsläppsrätter så minskar du det totala utrymme som finns för utsläpp av CO2. Utsläppsrätter kan till exempel köpas via Svenska Naturskyddsföreningen eller Tricorona och kostar 170 kronor för ett ton koldioxid.

Mer information:
Cecilia Andersson, koncernmiljösamordnare, Öresundskraft, tel. 070-090 63 56
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft. Vi ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige