Gå direkt till innehåll
Stärkt konsumentmakt när mätvärden släpps fria

Pressmeddelande -

Stärkt konsumentmakt när mätvärden släpps fria

Öresundskraft inleder idag ett pilotprojekt där man efterlyser elnätskunder som vill se sin elanvändning timme för timme.

Sedan 2009 är alla elmätare i Sverige fjärravlästa. Mätvärden från elmätare samlas in automatiskt, lagras och ligger till grund för fakturering. Normalt sker detta månadsvis. En del kunder har dock kunnat se sin elanvändning timma för timma. Hittills har det varit förbehållet kunder med säkringar över 63 ampere eller kunder som har valt timmätt elhandelsavtal.

Nu vill Öresundskraft göra timvärden tillgängliga för alla kunder.

– Målet är att alla våra elnätskunder, såväl stora användare som privatpersoner, villaägare och småskaliga elproducenter, ska få möjlighet att se sin elanvändning och -produktion timme för timme. Det säger Andreas Björnevik, affärsutvecklare på Öresundskraft.

I Öresundskrafts pilotprojekt exporteras mätvärden till en online-tjänst, Energimolnet, där de görs tillgängliga för kunderna via en app eller hemsida. Efter testperioden från oktober till december samlar Öresundskraft in synpunkter, idéer och förbättringsförslag. Enligt planen ska tjänsterna lanseras till alla 100 000 elnätskunder under våren 2014.

– Ytterst handlar det om att stärka konsumentens möjlighet att påverka sin elanvändning, säger Andreas Björnevik.

Även om det är Öresundskrafts app och webbtjänst som nu ska testas så betyder inte det att kunderna i framtiden blir låsta till Öresundskraft.

– Det här är en öppen och konkurrensneutral lösning. Poängen är att kunderna äger sina egna mätvärden. Man kan själv exportera data till Excel för summering och analys – eller skicka informationen till ett annat energitjänstföretag eller använda en annan app.

Andreas Björnevik passar också på att avliva en missuppfattning.

– Att timvärden görs tillgängliga är inte detsamma som att se sin förbrukning i realtid. Vi samlar in mätvärden varje natt och skickar till Energimolnet och nästa dag kan kunderna se dem.

Pilotprojektet pågår från oktober till december. Öresundskraft hoppas att minst 100 kunder anmäler sig som testpiloter.

Mer information:
Håkan Rannestig, Affärsområdeschef nät,, Öresundskraft AB, 070-0003518
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, 070-418 34 35
Magnus Lüttkens, vd Playback Energy (Energimolnet), 0732-511 581

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från spillvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige