Gå direkt till innehåll
Tårtkalas när gasbussar firades

Pressmeddelande -

Tårtkalas när gasbussar firades

I år är det fem år sedan gasbussar började trafikera Helsingborg. Tack vare gasdriften har Helsingborgarna sluppit utsläpp motsvarande 22 miljoner liter diesel. Det ville Öresundskraft fira lite extra – idag bjöd man både bussresenärer och anställda på gasbusstårta.

Alla stadsbussar och många regionbussar, totalt 115 st i Helsingborg, körs på fordonsgas som levereras av Öresundskraft. Tack vare övergången till gas har Skånetrafiken, genom operatörerna Arriva och Nobina, gjort en rejäl insats för miljön. Närmare 32.000 ton koldioxid har sparats in, liksom kväveoxider.

Att vi som leverantör av gas till Helsingborgs bussar så påtagligt kan bidra till en bättre stadsmiljö känns naturligtvis bra. Det säger Anders Östlund, VD för Öresundskraft. Det här är ytterligare ett steg mot vår vision om energi för en bättre värld. Och det vill vi uppmärksamma så här på femårsjubileet för gasbussar!

Och uppmärksamhet blev det, särskilt på Knutpunkten i Helsingborg idag när Öresundskraft bjöd bussresenärer på gasbusstårta. Även i fikarummet vid bussdepån på Berga, där Arriva och Nobina huserar, har tårta serverats.

Öresundskraft
har levererat gas till Helsingborg sedan 1859, först så kallad stadsgas, senare naturgas. År 2005 började leveranserna av gas till bussarna, en blandning av naturgas och biogas som ger betydligt lägre utsläpp än traditionell diesel. Andelen biogas i bränslet är idag 54 procent. En poäng är att biogasen framställs i Helsingborg av NSR och NSVA som utvinner rötgas på Filborna respektive Öresundsverket.

Till sist: om den gas som idag används för industri och uppvärmning i Helsingborg istället vore olja, skulle de årliga CO2-utsläppen vara drygt 60.000 ton större!

Mer information:
Anders Östlund, VD Öresundskraft, tel. 070-418 30 80
Göran Skoglund, pressansvarig Öresundskraft, tel. 070-418 34 35
Ulrika Mebius, presschef Skånetrafiken, tel 0451-28 85 01

Öresundskraft är ett energibolag i Öresundsregionen som ägs av Helsingborgs Stad. Omtanke om miljön är ett centralt begrepp i koncernen. Öresundskraft har närmare 500 medarbetare och förser cirka 265 000 kunder med el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla och bredband. Öresundskraft erbjuder även ett stort antal andra tjänster inom kommunikation, energitjänster och underhåll. Den totala försäljningsvolymen uppgick 2009 till 6,5 TWh, varav 4,9 TWh avser el. Mer info www.oresundskraft.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner


Fakta om Öresundskraft
Öresundskraft är ett energibolag i Öresundsregionen som ägs av Helsingborgs stad. Omtanke om miljön är ett centralt begrepp i koncernen. Öresundskraft har närmare 500 medarbetare och förser cirka 265 000 kunder med el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla och bredband. Öresundskraft erbjuder även ett stort antal andra tjänster inom kommunikation, energitjänster och underhåll. Den totala försäljningsvolymen uppgick 2009 till 6,5 TWh, varav 4,9 TWh avser el. Mer info www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige