Gå direkt till innehåll
Skräckfilm

Blogginlägg -

Skräckfilm

Har du sett Sjövett 1964? Det är en gammal film på Youtube som visar hur man skulle ta hand om sitt avfall till sjöss. Öldrickande skeppare rekommenderades att punktera ölburkens botten så att den sjönk när den slängdes överbord. Skräp förpackades lämpligen i en kartong som knöts ihop och sänktes i havet med en sten.

Bilderna känns främmande, för att inte säga skrämmande och den som laddat upp filmen ställer en intressant fråga. Vad gör vi idag, som kommer att kännas främmande om 50 år?

Många av de saker som våra föräldrar tog som självklara framstår idag som exotiska. Eller idiotiska. Ta det här med rökning till exempel. Många som är födda på 50- och 60-talet minns bilresor där de vuxna rökte i bilen. Det vore förstås helt otänkbart idag. Eller att de barn som tvingades resa med rökande föräldrar kunde få en örfil av sin lärare.

Så vad gör vi idag som kommer att ses med förundran och kanske förskräckelse i framtiden?

Jag har två förslag. Vår aningslösa hantering av plast och förbränningen av fossila bränslen. Särskilt tror jag att användningen av bensin och diesel i våra bilar kommer att framstå som en abnormitet för framtida generationer.

Jordens fossildrivna fordon släpper ut runt sju miljarder ton koldioxid varje år – men alternativa bränslen finns. Biogas kan ersätta diesel i våra lastbilar. Förnybar el kan ersätta bensin och diesel i våra personbilar. Och även om naturgas är ett fossilt bränsle så vore den ändå ett renare alternativ än den tunga, smutsiga olja som fortfarande används i många av världens fartyg. Och låt oss vi inte glömma det viktigaste: att spara energi genom att till exempel åka mer kollektivt.

Det är lätt att tappa modet när man hör siffror som sju miljarder ton. Eller inför det faktum att inte ens 0,4 procent av Sveriges 4,3 miljoner personbilar går att köra på el. El som vi själva kan producera i Sverige med hjälp av förnybara källor. Det kan kallas futtigt eller skrattretande.

Fast vi ser det inte så.

Vårt dotterbolag CLEVER har hittills i år installerat 44 snabbladdare för elbilar längs större vägar i Sverige. Nu går det att köra med elbil hela vägen från Hamburg till Stockholm och Göteborg. Vi har tecknat avtal om laddplatser och laddutrustning med några av bil- och bränslebranschens tungviktare, Statoil, Preem och Volkswagen. Därtill har Jämtkraft gått in som delägare och Tekniska verken i Linköping står på tur. Kraftfulla, regionala energibolag som delar vår vision om ett hållbart transportsystem. Tack vare det blir det redan under 2016 möjligt att köra elbil från Tyskland till Trondheim i CLEVERs laddnätverk.

Antalet elbilar förutspås att öka snabbt. Jämfört med 2014 har försäljningen av elbilar och laddhybrider i Sverige hittills ökat med 80 procent. Under 2016 förutspås en fördubbling. Vilket vi märker: antalet laddkortskunder ökar snabbt och telefonerna går varma när fastighetsbolag, kommuner och andra energibolag ringer för att prata laddmöjligheter.

Jag tror att vi bevittnar inledningen på något stort, nämligen övergången till elektrifierade persontransporter. I framtiden tankas våra bilar med ren, förnybar el. Då kommer våra barn och barnbarn att se tillbaks på vår tid och förskräckt konstatera att vi lyfte olja från berggrunden och flyttade upp den i atmosfären.

Det kommer att kännas lika främmande som att sänka avfall i havet.

Anders Östlund, vd, Öresundskraft

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anders Östlund

Anders Östlund

VD Verkställande direktör, Öresundskraft 042-490 30 80

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige