Gå direkt till innehåll
Foto: Johan Lilja.
Foto: Johan Lilja.

Koldioxidinfångning – möjligheter och utmaningar

Tid 14 November 2023 08:30 – 16:00

Plats RecoLab, Atlantgatan 8, 252 25 Helsingborg

Press och media inbjuds den 14 november till en högaktuell klimatkonferens om avskiljning, användning och lagring av koldioxid (Carbon Capture, Utilization/Storage - CCU/S)

Unleashing the power of Carbon Capture and Utilization” arrangeras i Helsingborg och samlar ledande aktörer inom CCU/S. Här deltar bland annat de som avser att bygga anläggningar för koldioxidavskiljning, de som vill använda koldioxiden, de som avser att köpa negativa utsläpp, de som utvecklar marknaden och de som finansierar framväxten.

Konferensen kommer att belysa både möjligheter och utmaningar inom CCU/S. På talarlistan finns högt uppsatta personer från bland andra Nasdaq, Bill Gates Break Through Energy, Novo Nordisk Foundation Co2 Research Center liksom två av de största lagringsaktörerna i Skandinavien.

Deltar gör även Christian Holzleitner, EU-kommissionens enhetschef för ”Land Economy & Carbon Removals” liksom Daniel Westlén, statssekreterare på Klimat- och näringslivsdepartementet, båda via länk.

Intresset för konferensen är mycket stort och samtliga 100 ordinarie konferensensplatser är bokade. Ett fåtal platser har reserverats för press och media.

Konferensen arrangeras av Helsingborgs stad, Greater Copenhagen Innovation Hub och Öresundskraft.

– I Greater Copenhagen region finns potentialen, viljan och kunskapen för vara med och driva fram den nya CCU/S industrin i Europa. Köpenhamn, Helsingborg, Malmö och Lund är alla utsedda till Mission Cities av EU, och ska inom ramen för den satsningen vara klimatneutrala till 2030. En viktig del i arbetet är att dela med sig av lösningar och satsningar inom området. Avskiljning, användning och lagring av koldioxid är en skalbar och spridningsbar klimatlösning och det är med stolthet vi är med och driver den utvecklingen. Det säger Christian Orsing, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, tillika styrelseledamot och talesperson grön omställning i Greater Copenhagen.

Han tillägger:

– CCU/S är en central del av Greater Copenhagens arbete inom Green Charter och Helsingborgs klimat- och energiplan. Konferensen, med sitt fokus på aktuell kunskap och närtida planer, är ett led i det arbetet.

Press o media som önskar bevaka konferensen och/eller har önskemål om intervju ombeds anmäla detta till:

Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft. Goran.skoglund@oresundskraft.se, tel. 070-418 34 35.
Thomas Jartsell, presschef, Helsingborgs stad, Thomas.jartsell@helsingborg.se, tel. 070-918 64 31
Sanna Holmqvist, Press & Communication Manager, Greater Copenhagen, sho@greatercph.com, tel. +45-313 406 76

Kategorier

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige