Gå direkt till innehåll
Värmeljus; värmen från en stadsdel fångad med värmekänslig kamera. Foto: Energiföretagen Sverige.
Värmeljus; värmen från en stadsdel fångad med värmekänslig kamera. Foto: Energiföretagen Sverige.

Pressmeddelande -

28 villor försvann när Brunnsberga fick individuell fjärrvärme

577 000 kilowattimmar. Det blev energibesparingen efter att enskild fjärrvärme införts på Brunnsberga i Helsingborg. Det motsvarar energianvändningen för 28 villor.

Det var i mars 2015 som Brunnsberga värmeförening väckte förslaget på individuell fjärrvärme till de 176 villorna på området. Området hade då en grupplösning för fjärrvärme där villorna gemensamt bekostade värmenotan. Det spelade ingen roll om man sparade eller slösade med energin – kostnaden var densamma.

I september 2016 var allt klart. Då hade villorna fått individuella värmeväxlare installerade av lokala firmor medan Öresundskraft bytt dåliga delar av ledningsnätet, isolerat och installerat två helt nya fjärrvärmeväxlare för området.

Och nu har alltså resultatet analyserats: årsförbrukningen är drygt 577 000 kilowattimmar lägre jämfört med den tidigare grupplösningen.

– Det är glädjande siffror, säger Bengt Lundh, vice ordförande för Brunnsberga värmeförening. Det är en besparing för oss som bor på området men det är ju också en besparing för miljön.

– Siffrorna stämmer faktiskt väldigt väl med de kalkyler jag gjorde 2013, säger Bengt Lundh. Utöver förbättrad isolering och moderna växlare tror han att det nu finns ett starkare incitament att spara. Till skillnad från tidigare betalar fastigheterna bara för den värme man själv använder.

Mer information:
Bengt Lundh, vice ordförande, Brunnsberga värmeförening, 076-767 77 00
Anders Erlandsson, kundingenjör, Öresundskraft, tel. 070-418 32 63
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband, stadshubb för Internet of Things och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://oresundskraft.se

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige