Följ Öresundskraft

28 villor försvann när Brunnsberga fick individuell fjärrvärme

Pressmeddelande   •   Jan 24, 2018 13:00 CET

Värmeljus; värmen från en stadsdel fångad med värmekänslig kamera. Foto: Energiföretagen Sverige.

577 000 kilowattimmar. Det blev energibesparingen efter att enskild fjärrvärme införts på Brunnsberga i Helsingborg. Det motsvarar energianvändningen för 28 villor.

Det var i mars 2015 som Brunnsberga värmeförening väckte förslaget på individuell fjärrvärme till de 176 villorna på området. Området hade då en grupplösning för fjärrvärme där villorna gemensamt bekostade värmenotan. Det spelade ingen roll om man sparade eller slösade med energin – kostnaden var densamma.

I september 2016 var allt klart. Då hade villorna fått individuella värmeväxlare installerade av lokala firmor medan Öresundskraft bytt dåliga delar av ledningsnätet, isolerat och installerat två helt nya fjärrvärmeväxlare för området.

Och nu har alltså resultatet analyserats: årsförbrukningen är drygt 577 000 kilowattimmar lägre jämfört med den tidigare grupplösningen.

– Det är glädjande siffror, säger Bengt Lundh, vice ordförande för Brunnsberga värmeförening. Det är en besparing för oss som bor på området men det är ju också en besparing för miljön.

– Siffrorna stämmer faktiskt väldigt väl med de kalkyler jag gjorde 2013, säger Bengt Lundh. Utöver förbättrad isolering och moderna växlare tror han att det nu finns ett starkare incitament att spara. Till skillnad från tidigare betalar fastigheterna bara för den värme man själv använder.

Mer information:
Bengt Lundh, vice ordförande, Brunnsberga värmeförening, 076-767 77 00
Anders Erlandsson, kundingenjör, Öresundskraft, tel. 070-418 32 63
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband, stadshubb för Internet of Things och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://oresundskraft.se

Bifogade filer

PDF-dokument