Gå direkt till innehåll
EU anslår 4,2 miljoner Euro till nät av snabbladdare

Pressmeddelande -

EU anslår 4,2 miljoner Euro till nät av snabbladdare

EU-kommissionen har godkänt planen på en transeuropeisk kedja av snabbladdstationer för elbilar. Planen har lagts fram av ett företagskonsortium och delfinansieras inom ramen för EU:s TEN-T program.

I konsortiet ingår Öresundskraft, ABB i Holland (projektkoordinator), CLEVER (Danmark), FastNed (Holland) samt VDE (Tyskland).

Beslutet innebär att EU och företagskonsortiet tillsammans anslår cirka 8,4 miljoner Euro för att bygga av en transeuropeisk korridor av publika snabbladdstationer för elbilar.

Målet är att skapa en kedja av snabbladdare längs större motorvägar för att knyta samman Sverige, Danmark, Tyskland och Holland. Projektet har fått namnet “European Long-distance Electric Clean Transport Road Infrastructure Corridor”(ELECTRIC). Hela korridoren ska vara färdigställd 2015.

Projektet bedömer att sammanlagt 155 snabbladdningsstationer ska byggas: 35 i Sverige, 23 i Danmark, 67 i Tyskland och 30 i Holland. Den svenska delen av projektet ska ledas av Öresundskraft och omfattar en korridor från södra Sverige, genom Småland till Stockholm och därifrån till Oslo och tillbaks till Köpenhamn via västkusten, cirka 1600 km.

För mer information om TEN-T programmet, se http://inea.ec.europa.eu/

Mer information:
Christer Nilsson, projektledare, Öresundskraft, tel. 070-418 37 12
Anders Östlund, vd, Öresundskraft, tel. 042-490 30 80
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige