Gå direkt till innehåll
Filbornaverkets turbin åter i drift

Pressmeddelande -

Filbornaverkets turbin åter i drift

Fredagen den 25 november kl. 06:05, fasades Filbornaverkets turbin åter in på elnätet. Den producerar nu elström motsvarande årsbehovet för runt 40 000 lägenheter. Därmed avslutas den tekniska delen av tillbudet den 26 juni då turbinen skadades.

Turbinens hjärta, rotorn, har varit hos leverantören i Tyskland på reparation. Skovlarna i rotorns lågtrycksdel har bytts ut och spåren för så kallade labyrinttätningar har svarvats om. Rotorn lyftes på plats den 9 oktober. Efter montage, uppriktning och noggrann efterkontroll kunde den första ångan försiktigt släppas på under fredag morgon.

Det är inte bara turbinen som åtgärdats. Enheten för avbrottsfri kraft, UPS, som orsakade tillbudet, har reparerats och den mekaniska generatorbrytare som fallerade har åtgärdats. Även den elektriska generatorbrytaren har byggts om och fått dubbel spänningsmatning för extra säkerhet. Av samma skäl har pumpar för panna och fjärrvärme fått dubblerad manöverspänning.

Försäkringar och garantier täcker merparten av de cirka 16 miljoner kronor i kostnader för skador och produktionsbortfall som tillbudet orsakade.

– Filbornaverket är faktiskt i bättre skick nu än före tillbudet. De brister som avslöjades har åtgärdats och vi har kört flera tester för att verifiera lösningarna. Vi har också haft en bra dialog med Räddningstjänsten och utbytt erfarenheter. Det säger Pontus Melin, biträdande driftchef vid Filbornaverket.

- Nu ser vi fram emot att få leverera både el och fjärrvärme, avslutar Melin.

Mer information:

Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35
Pontus Melin, biträdande driftchef, Filbornaverket, tel.  070-695 39 69

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige