Gå direkt till innehåll
Förvaltningsrätten underkänner upphandling

Pressmeddelande -

Förvaltningsrätten underkänner upphandling

Förvaltningsrätten underkänner Öresundskrafts valda upphandlingsförfarande av elnätstjänster i kombination med försäljningen av Öresundskraft Tjänster AB. ”Förvånande” säger vice vd Hans Norberg och får medhåll av stadsjurist Elin Ask.

Förvaltningsrätten menar att upphandlingen av elnätstjänster inte ska kopplas samman med aktieförsäljningen i Öresundskrafts Tjänster AB då det strider mot den så kallade proportionalitetsprincipen.  

– Det är mycket förvånande, säger Hans Norberg, vice vd vid Öresundskraft AB. Redan i ett tidigt skede stämde vi noga av de juridiska aspekterna för att försäkra oss om att hela förfarandet skulle ske på ett korrekt sätt.

– Öresundskraft har ansträngt sig för att följa upphandlingsreglerna. När nu en domare i Förvaltningsrätten anser att detta inte är korrekt är det svårt att se vad man ska göra för att följa reglerna. Det säger stadsjurist Elin Ask vid Helsingborgs stad.

– Jag känner till andra fall där upphandling av tjänster har kombinerats med en försäljning av inventarier och personalövergångar och där detta inte varit några problem. Det borde inte vara
någon skillnad på aktier och annan lös egendom, menar Elin Ask.

– Upplägget beskrevs redan när processen inleddes våren 2013. Det har varit viktigt för oss att förändringen genomförs på bästa sätt i förhållande till den personal som berörs av beslutet. Vi anser att det görs bäst genom överlåtelse av bolaget och att det inte står i konflikt med upphandlingsprinciperna för kommunala bolag. Faktum är ju att marknadens mest välrenommerade aktörer har lämnat anbud på dessa premisser, säger Hans Norberg.

 – Vi ska nu analysera domslutet och besluta hur vi går vidare, vi har flera alternativ. Om vi väljer att överpröva ska det ske senast den 7 februari. Samtidigt kan vi konstatera att intresset för affären är fortsatt stort.

Mer information:
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, 070-418 34 35
Elin Ask, stadsjurist, Helsingborgs stad, 042-10 35 23

Ämnen

Taggar

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat material

Relaterade nyheter

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 400 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”För en bättre värld". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige