Gå direkt till innehåll
En ny transformator anländer till fördelningsstation Hållplatsen i Helsingborg.
En ny transformator anländer till fördelningsstation Hållplatsen i Helsingborg.

Pressmeddelande -

Här laddas Helsingborgs elnät med nya muskler

Första veckan i september anlände två stycken, 60 ton tunga transformatorer till Öresundskraft i Helsingborg. Transformatorerna har en nyckelroll i moderniseringen av stadens elnät.

Transformatorerna och kringutrustning har levererats av Kolektor Etra i slovenska Ljubljana. Fyra långtradare krävdes för den 150 mil långa transporten till Helsingborg.

– De installeras nu på Hållplatsens fördelningsstation. När allt är klart kommer den nya stationen att ersätta tre gamla fördelningsstationer som därmed kan rivas. Det berättar Håkan Rannestig, elnätschef på Öresundskraft.

– Syftet är att ge helsingborgarna en tryggare och effektivare elförsörjning. Hållplatsen är den sista etappen i vår modernisering av elnätet i centrala Helsingborg. Vi höjer mellanspänningsnätet från 6 kilovolt till 11 kilovolt och kan därmed slopa en transformering. Allt detta ger ett robustare elnät med mindre överföringsförluster.

– Hela investeringen i fördelningsstation Hållplatsen uppgår till närmare 90 miljoner kronor. Det är en del av de investeringar på runt 130 miljoner kronor som vi gör årligen i elnäten, säger Håkan Rannestig.

Fördelningsstationen börjar driftsättas under hösten 2016. I februari 2017 ska alla arbeten vara avslutade; entreprenör är Linjemontage i Grästorp AB. Under hösten 2017 ska delar av den nuvarande fördelningsstationen vid Triangeln i Helsingborg rivas och ge plats för bostäder.

De nya transformatorerna har en märkeffekt på 40 MVA (megavoltampere). Det motsvarar effektbehovet för cirka 20000 lägenheter.

Mer information:
Håkan Rannestig, elnätschef, Öresundskraft, tel. 070-000 35 18
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft. Vi ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige