Gå direkt till innehåll
Öresundskraft betalar fler för småskalig el

Pressmeddelande -

Öresundskraft betalar fler för småskalig el

Öresundskraft breddar ersättningen till småproducenter av förnybar el. Den höga ersättning som producenter av solel får, utsträcks till att omfatta småskalig elproduktion från vind, vatten och biobränsle.

Den 1 januari 2012 inför Öresundskraft en rekordhög ersättning till småskaliga producenter av el. Ersättningen ska göra det lönsamt att producera el med förnybara metoder och därmed göra det intressant för fler att starta egen elproduktion. Ersättningen för överskottet blir fast och 1 kr/kWh. Tillsammans med eventuella elcertifikat och nätersättning kan producenten komma upp i cirka 1,30 Kr/kWh.

- Vi tar nu ännu ett steg i en långsiktig omställning av energisystemet, säger Diedrik Fälth, projektledare för solceller på Öresundskraft. Alla pratar om att småskalig elproduktion är framtiden, men det händer för lite på marknaden. Att bli sin egen elproducent är enkelt, och med det här initiativet vill vi också göra det lönsamt att mata ut överskottet.

De som omfattas av ersättningen är producenter av förnybar el i anläggningar som främst producerar el för eget bruk. Det inkluderar sedan tidigare solceller, nu inkluderas även mindre vindkraftverk, biokraftverk och småskalig vattenkraft. Mät- och avräkningsfrågor gör att ersättningen i nuläget begränsas till kunder i de egna elnäten, främst i kommunerna Helsingborg, Ängelholm och Bjuv.

Diedrik Fälth konstaterar att indelningen av Sverige i fyra elområden kan ha en positiv effekt för skånska elproducenter.

- De prisområdesskillnader som har uppstått mellan Sydsverige och övriga landet visar att vi behöver mer elproduktion i Skåne. Det lönar sig alltså snabbare med ny elproduktion här.

Mer information:
Diedrik Fälth, projektledare solceller, Öresundskraft, tel. 070-418 32 11
Anders Östlund, Vd, Öresundskraft, tel. 070-418 30 80
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 300 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraft-värmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige