Gå direkt till innehåll
Internet of Things; sensorer kan via stadshubben leverera alla tänkbara sorters mätvärden.
Internet of Things; sensorer kan via stadshubben leverera alla tänkbara sorters mätvärden.

Pressmeddelande -

Öresundskraft öppnar för ”sakernas internet” och Smarta Helsingborg

Öresundskraft och Helsingborg blir först i landet med att erbjuda en öppen kommunal stadshubb för Internet of Things – ”sakernas internet”. Det handlar om kommunikation mellan föremål, fordon och apparater – ett informationsutbyte som möjliggör nya tjänster och förbättrad service inom många områden.

– Utvecklingen kring ”sakernas internet” går i rasande takt. Om bara ett par år väntas 50 miljarder prylar världen över vara uppkopplade. Vi blir nu först i landet med att ta ett samhällsgrepp om den digitala infrastrukturen. Med en öppen stadshubb blir det möjligt för både offentliga verksamheter och privata aktörer att enkelt och kostnadseffektivt koppla upp sina sensorer. Genom dessa kan de skapa större kundvärde kring sina produkter och tjänster och dessutom utveckla helt nya tjänster. Det säger Bo Lindberg, chef för Kommunikationslösningar på Öresundskraft.

Genom ”sakernas internet” kan allt från hushållsapparater och hemelektronik till elnät och transportsystem sända och ta emot information, integreras i system och styras av sina ägare och användare.

– Vi testar tekniken skarpt nu i dagarna. Med infrastrukturen på plats är det bara fantasin som sätter gränserna för hur kommunikationen kan användas. Vi har redan fått propåer från olika verksamheter och företag som vill använda vårt nya nät, säger Bo Lindberg.

– Med den öppna stadshubben tar vi ännu ett viktigt steg i den snabba utvecklingen mot Smarta Helsingborg, vår öppna plattform för företag och invånare att skapa tjänster på. Vi vill vara Sveriges främsta testbädd för Smart City-möjligheter. Den digitala infrastrukturen är en förutsättning och nu bygger vi på det öppna fibernätet med ett trådlöst komplement, säger Martin Güll, digitaliseringsdirektör vid Helsingborg stad.

Den infrastruktur Öresundskraft skapar består av ett antal sändare/mottagare, så kallade LoRa-gateways, samt en digital plattform som bland annat hanterar säkerheten. Via nätet kan sensorer, som till exempel kan placeras i fordon, genom radiosignaler ”prata” med närmaste gateway. Därifrån går trafiken i det befintliga fibernätverket till plattformen och vidare till användaren.

Möjligheterna till informationsutbyte och service blir stora med stadshubben. Sensorerna, som ägs av kunderna, kan leverera alla tänkbara sorters mätvärden. De kan till exempel mäta temperaturer i luft och vatten eller luftföroreningar, rapportera om trafikskyltar som vält eller på annat sätt kommit ur sitt läge, hålla reda på hyrcyklar eller varna för trasig gatubelysning eller andra skador och faror.

– Första testet och användningsområdet blir att mäta täckningen. Det gör vi genom att montera sensorer i våra egna servicebilar, berättar Bo Lindberg. Tekniken med radiotrafik ger väldigt lång räckvidd och vi räknar med att en handfull gateways kommer att täcka hela Helsingborg.

Andra fördelar med radiotrafiken är att den är väldigt energisnål och mycket billigare än till exempel GSM. Själva sensorerna drivs av batterier med upp till 20 års livslängd.

Öresundskraft kommer att erbjuda sensorskommunikation via stadshubben och redan nu pågår diskussioner med flera kunder.

– Vi kommer att driva hubben helt affärsmässigt, med den styrka och de fördelar det innebär att vara en konkurrensneutral och lokalt välkänd aktör med lång erfarenhet av kommunikationstjänster, avslutar Bo Lindberg.

Mer information:
Bo Lindberg, chef Kommunikationslösningar, Öresundskraft, tel. 070-418 33 10
Martin Güll, digitaliseringsdirektör, Helsingborgs stad, tel. 073-318 16 85
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://oresundskraft.se

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige