Följ Öresundskraft

Öresundskraft prisas för arbetet med Internet of Things

Pressmeddelande   •   Mar 22, 2018 08:45 CET

Ett glatt gäng från Öresundskraft tog emot utmärkelsen Årets stadsnät 2017 vid Svenska Stadsnätsföreningens årsmöte i Umeå den 21 mars 2018. Foto: SSNF

Öresundskrafts har fått utmärkelsen Årets stadsnät. Det beslutade Svenska Stadsnätsföreningen i samband med sitt jubileumssammanträde den 21 mars. Föreningen fyller 20 år – och samtidigt går nu landets stadsnät, med Öresundskraft i täten, med raska kliv in i framtiden.

I motiveringen skriver juryn ”Öresundskraft har med en målinriktad digital strategi från moderstaden Helsingborg skapat en tydlig och drivande roll inom Internet of Things, IoT, via sitt stadsnät samt visat på hur man samarbetar över kommungränserna.”

– Vi är mycket glada över priset. Vi har målmedvetet arbetat med Internet of Things i många år och jag ser det som en bekräftelse på att vi var helt rätt ute i satsningen på att designa en öppen stadshubb och att aktivt verka för samverkan med andra stadsnät genom att starta Stadshubbsalliansen; vårt koncept som fler och fler kommuner nu ansluter sig till. Öresundskrafts modell har blivit något av en de facto-standard i Sverige och det har inte ens tagit ett år, säger Bo Lindberg, affärsområdeschef för kommunikationslösningar på Öresundskraft.

Etableringen av Stadshubbsalliansen – det snabbt växande nätverket av öppen, trådlös infrastruktur för ”Internet of Things” – kan ses som en teknikrevolution ”i provinserna”. Det är inte storstäderna Stockholm, Göteborg, Malmö eller de tunga vetenskaps- och forskningsklustren som är först. I stället är det mindre tätorter över hela Sverige som tar klivet in i framtiden och ser möjligheterna med att etablera en teknik som öppnar för utvecklad service, större säkerhet och nya, smarta tjänster inom många områden.

– Utöver att Stadshubbsalliansen vuxit med i snitt en ny medlem i veckan sedan årsskiftet har vi lockat till oss ett stort antal ledande tjänsteleverantörer. Det är väl så viktigt, eftersom det är de som ska fylla infrastrukturen med tjänster och teknik. Med Öresundskrafts stadshubb som modell har flera av leverantörerna anpassat sina tjänster och plattformar, säger Bo Lindberg.

Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband, stadshubb för Internet of Things och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://oresundskraft.se

Bifogade filer

PDF-dokument