Gå direkt till innehåll
Öresundskraft växer på lokal kylmarknad

Pressmeddelande -

Öresundskraft växer på lokal kylmarknad

Använd fjärrvärme, inte el, för att producera kyla. Det är kärnan i ett kylsamarbete mellan energileverantören Öresundskraft och Munters, leverantör av klimatutrusning.

Många kontor, offentliga fastigheter, sjukhus, skolor, hem och arbetsplatser har behov av bra, tempererad inomhusluft året runt. En storskalig lösning är fjärrkyla, där Öresundskraft gör stora investeringar för ökad kapacitet och lägre miljöbelastning. Men fjärrkyla är inte tillgänglig överallt.

– Vår nya lösning kallas sorptiv kyla och lämpar sig för fastigheter som har fjärrvärme. Enkelt uttryckt kyler vi med värme. Vi kombinerar fjärrvärme och vatten för att skapa kyla och ett behagligt inomhusklimat året runt. Det säger Patrik Hermansson, affärsutvecklare på Öresundskraft.

– Genom att vi kan utnyttja sommarens låga fjärrvärmepriser kan vi erbjuda kunderna kyla till låg energikostnad och liten miljöpåverkan, jämfört med eldrivna kylmaskiner. Med sorptiva ventilationsaggregat får man dessutom bättre värmeåtervinning under den kalla delen av året.

– Tekniken är väl beprövad och vi har gjort ett stort antal installationer i Sverige. Tillsammans med Öresundskraft planerar vi en första installation hos en kommersiell fastighetsägare i Helsingborg. Där kan tekniken och dess fördelar visas för fastighetsägare, VVS-konsulter och entreprenörer, säger Anders Granstrand, ansvarig för DesiCool på Munters.

– Med den här tekniken kan vi kyla kontor och lokaler med återvunnen energi från industri och restavfall och erbjuda våra kunder en konkurrenskraftig lösning för både kyla och värmeåtervinning, avslutar Patrik Hermansson.


Mer information:

Patrik Hermansson, affärsutveckling fjärrvärme, Öresundskraft, tel. 070-000 37 32.
Anders Granstrand, ansvarig DesiCool,
Munters Europe AB, tel. 08-626 54 22
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. 365 medarbetare ser till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige