Gå direkt till innehåll
Byggstart för ny kallgasmack

Pressmeddelande -

Byggstart för ny kallgasmack

Idag togs det första spadtaget för Öresundskrafts nya kallgasmack i Helsingborg. ”En viktig och glädjande milstolpe i utvecklingen mot fossilfria transporter” sade vd Anders Östlund när han satte spaden i jorden för Sveriges största gastankställe.

Tankstället byggs strax intill den logistikintensiva E6:an med sikte på såväl privatbilister och tunga kommersiella fordon. Tankstället kommer att erbjuda ”vanlig” fordonsgas (CNG) och flytande biogas (LBG).

Tankstället ska stå klart i september 2014. På den 11 000 kvadratmeter stora ytan finns då tre åtskilda tankplatser för tunga fordon och personbilar. Investeringen uppgår till ca.30 Mkr inkluderande framtida utbyggnadsmöjligheter.

Till skillnad från naturgas räknas biogas som förnybar och därmed klimat-neutral. En lastbil som huvudsakligen använder LBG istället för diesel släpper ut upp till 70 procent mindre CO2 och utsläppen av kvävedioxider minskar med en tredjedel.

– Det känns oerhört tillfredsställande att kunna göra en konkret insats för en av vår tids viktigaste miljöfrågor, nämligen infrastruktur för att minska utsläppen från fordonssektorn. Att lastbilar kan tanka LBG i Helsingborg är en viktig åtgärd för att nå stadens mål om minskad miljöpåverkan från vägtrafiken och är ett viktigt steg på vägen mot fossilfria transporter. Det sade Öresundskrafts vd Anders Östlund vid dagens byggstart.

Den nya kallgasmacken ska betjäna bland andra taxibilar, privatbilar och NSR:s sopbilar med ”vanlig” fordonsgas, liksom tyngre lastbilar från åkerier och liknande med LBG.

– LBG-priset kommer att bli konkurrenskraftigt, det ska inte kosta mer att köra grönt, lovade Anders Östlund.

Mer information:
Anders Östlund, vd, Öresundskraft, tel. 070- 418 30 80
Magnus Extergren, projektledare, Öresundskraft, tel. 070-307 32 97
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt Kommunikationschef 070-000 36 44

Daniel Nüüd

Presskontakt Medierelationer 0700003778

Relaterat innehåll

Relaterade event

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige