Gå direkt till innehåll
Svenssontest med elbilar och laddhybrider 1,68 kronor milen

Pressmeddelande -

Svenssontest med elbilar och laddhybrider 1,68 kronor milen

Den som vill ha lägst drivmedelskostnad ska välja elbil, medan skillnaderna i förbrukning är mycket stora bland laddhybriderna. Det visar Svenssontestet som Jämtkraft, Öresundskraft och Gröna Bilister nu gjort med sex elbilar och laddhybrider.

Svenssontestet, som genomfördes under Almedalsveckan, jämförde hur energieffektiva elbilar och laddhybrider är i förhållande till vanliga bilar, och mätte hur stora skillnaderna är mellan renodlade elbilar och laddhybrider som går på både el och flytande drivmedel.

Bilarna kördes 71 km, från Visby mot Slite och tillbaka, i vanlig trafik på allmän landsväg med i huvudsak 80-sträckor. Därefter mättes hur mycket bensin/diesel respektive el de hade förbrukat. Sträckan valdes med tanke på att 82 procent av svenskarna kör under 75 km per dag. För att göra jämförelsen tydligare räknades elförbrukningen om till bensin.

– Många upplever att bilindustrins bränsledeklarationer är alltför optimistiska. Vi gjorde därför ett "Svenssontest" i normal trafik och på vanliga vägar. Våra mätmetoder är inte vetenskapliga men mycket noga genomförda, berättar Per Lundgren från Öresundskraft, en av initiativtagarna bakom testet.

I testet ingick elbilarna Nissan Leaf, Volvo C30 och Mitsubishi i-MiEV och laddhybriderna Opel Ampera, Volvo V60 och Toyota Prius. De tre elbilarna var som väntat mest energisnåla och förbrukade mellan motsvarande 0,15 och 0,21 liter bensin per mil. Laddhybriderna gjorde av med dubbelt så mycket energi. Ett tydligt undantag var dock Opel Ampera som klarade sträckan utan fossilt bränsle och därför fick lika bra siffror som de rena elbilarna. Resultaten är exakta vad gäller elmätningen men kan slå fel i fråga om bensinmätningen, vilket påverkar siffrorna för förbrukning och CO2-utsläpp. Tendensen är ändå tydlig.

– Testet bekräftar hur energieffektiva laddhybrider och elbilar är jämfört med traditionella bilar. Vi ser också att rena elbilar är betydligt effektivare än laddhybrider. Resultatet av CO2-beräkningarna är dock överraskande. De två laddhybrider som förbrukade fossilt bränsle fick så höga CO2-utsläpp att
de i verklig körning inte klarar kraven för supermiljöbila på 50 gram koldioxid per kilometer, konstaterar Per Lundgren.

– El är ett förnämligt drivmedel och det är mycket glädjande att vi genomfört vår test med ursprungsmärkt gotländsk vindkraft. 100% förnybart är för oss en självklarhet när vi laddar elbilar eller laddhybrider säger Mikael Hagman från Jämtkraft.

– Alla elbilar klarar med lätthet normala körsträckor, och flera laddhybrider kan klara hela vardagsbehovet på bara el, men när bensin- eller dieselmotorn kickar in är förbrukningen inte imponerande. Det är också ledsamt att inga laddhybrider kan köras på förnybara drivmedel, säger Mattias Goldmann från Gröna Bilister som nyligen kört Elbilsrekordet Ystad-Haparanda helt utan avgaser.

Resultat av testet* (se beräkningsunderlag sist)

BilmodellKWh/milKr/mil

Förbrukning
(bensin/mil)

CO2
(g/km)
Nissan Leaf (el)1,57
1,88
0,17
0
Volvo C30 (el)
1,88
2,26
0,21
0
Mitsubishi i-MIEV (el)
1,40
1,68
0,15
0
Opel Ampera (laddhybr)
1,40
1,68
0,15
0
Volvo V60 (laddhybr)
3,43
4,61
0,38
57
Toyota Prius (laddhybr)
2,94
4,48
0,32
76

Testfilm:
http://www.youtube.com/watch?v=5i3JIuv69yk&feature=youtu.be


För mer information kontakta:
Mattias Goldman, Gröna Bilister tel. 070-309 00 45
Per
Lundgren, Öresundskraft tel. 070-418 32 14
Mikael Hagman, Jämtkraft, tel 072-728 96 14

Göran Skoglund, pressansvarig Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

____________________________________________________________________________

Mer om elbilstestet
Testet gjordes under bästa förutsättningar tre dagar i juli: varmt väder, bra väglag och landsväg med många 80-sträckor utan backar eller hinder. Avsikten var inte att göra ett hundraprocentigt vetenskapligt test utan att i praktiken se hur mycket energi laddhybrider och elbilar förbrukar vid lagenlig hastighet på svenska vägar.

Förbrukningen av el mättes genom att starta bilarna med fulladdat batteri och efter körningen mäta hur många kWh de hade förbrukat. Bensin- och dieselförbrukningen mättes på motsvarande sätt, men
kan ge fler felkällor.

– Vi vet att det är svårt att mäta bensin- och diesel eftersom det kan finnas luftbubblor i tanken. Ett fel på 0,7 liter påverkar resultatet med 1 kWh per mil. Vi har därför mätt så noga som möjligt vid manuell tankning både före och efter körningen av Volvo V60 och Toyota Prius. Men vi reserverar oss ändå för eventuella felmätningar här, säger Per Lundgren, Öresundskraft.

Den tredje medverkande laddhybriden, Opel Ampera, behövde aldrig tankas eftersom den kunde gå hela sträckan på bara el – och ändå hade kraft kvar för närmare en mils körning.

Resultaten är ändå tydliga. Elbilar – och Opel Ampera – är absolut energisnålast för den som behöver köra sju mil per dag . För den som jobbpendlar och har möjlighet att ladda på arbetet är Volvo V60 ett utmärkt alternativ eftersom den i testet klarade 4,3 mil på el innan bensinmotorn kopplades in. Då kan man köra energisnålt och CO2-fritt på el i båda riktningarna.

Överraskande nog klarade däremot varken Toyota Prius eller Volvo V60 utsläppskraven på supermiljöbilar som i dag ligger på 50 g CO2 per kilometer. Även här kan dock bensin- och dieselmätningen vara en felkälla.

– I vårt test fick dessa båda laddhybrider tanka fossila bränslen och då stiger genast CO2-utsläppen, säger Per Lundgren.

Kommentar bil för bil

Volvo V60
Volvo V60 kunde köras 4,3 mil på el innan den slog över till hybridläge, det vill säga började använda fossila bränslen. Detta gör Volvon till en riktigt bra pendlarbil på sträckor under 4,3 mil enkel resa eftersom den trots sin storlek har extremt låg förbrukning.

Opel Ampera
Opel Ampera är en laddhybrid med en så kallad räckviddsförlängare som innebär att hjulen hela tiden drivs av el. Vid testet räckte batterikraften till hela sträckan så någon bensin behövdes aldrig. Det gav mycket låga kostnader och 0 gram CO2 i utsläpp. Den låga uppmätta elförbrukningen kontrollerades vid ytterligare ett tillfälle, då med samma resultat.

Toyota Prius
I Toyota Prius väljer bilen själv bästa körläge mellan el och bensin. Som förare kan man därmed inte påverka elförbrukningen. I testet utnyttjade bilen bara 3,5 kWh el men hela 1,9 liter bensin, vilket gav betydligt högre energipris per mil och högre CO2-utsläpp än övriga testade bilar.

Elbilarna: Volvo C30, Mitsubishi i-MiEV och Nissan Leaf
De tre elbilarna var som väntat snålast – tillsammans med Opel Ampera. Volvo C30 drog mer energi än Nissan Leaf och småbilen Mitsubishi i-MiEV.


Så beräknades kostnader och CO2-utsläpp
För beräkning av bensin- och dieselkostnader utgick vi i testet från gällande dagspris i Visby den 1 juli 2013: bensin 14,43 kr och diesel 14,33 kr/litern. Endast vanlig diesel fanns tillgänglig på den Shellstation som utnyttjades i Visby.

Elpriset har beräknats till totalt 120 öre per kWh, inklusive nätavgifter (exkl. fast avgift) samt kostnad för 100 % förnybar el utan CO2 utsläpp. Priset i Visby den aktuella tidpunkten var 102,63 öre inklusive 0,9 öre/ kWh för gotländsk vindkraft.

För att beräkna energiinnehållet i bensin utgick vi från att en liter bensin innehåller 9,1 kWh och en liter diesel 9,8 kWh per liter.*

För beräkning av CO2-utsläpp utgick vi från 2 820 gram per liter för bensin och 2 980 gram per liter för diesel.*

* http://www.miljofordon.se/miljo/sa-raknar-vi-miljopaverkan

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från spillvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Relaterade event

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige