Gå direkt till innehåll
Värme i Filbornaverket panna

Pressmeddelande -

Värme i Filbornaverket panna

För första gången eldas det nu i Filbornaverkets panna. Men det är en mycket försiktig eldning som sker. Två små brännare värmer sakta upp tegel och murbruk i pannan för att detta ska torka.

–Murverket i pannan innehåller fukt som måste bort innan vi kan börja elda i större skala. Två brännare med en effekt på runt 3 MW har placerats i botten på pannan och under flera dygn ska den värmas upp enligt ett noggrant schema. På söndag den 19 augusti räknar vi med att vara klara. Det berättar Pontus Melin, ansvarig för driftsättningen av Filbornaverket.

Samtidigt med torkeldningen provas flera andra system i anläggningen. Rökgasen passerar skrubbern, ett av reningsstegen i anläggningen, där temperaturgivare och annan utrustning testas. Samtidigt körs rökgasfläkten och uppmärksamma åskådare kan alltså se rök, mestadels vattenånga, komma ur verkets skorsten.

–Efter torkeldningen gör vi ett uppehåll för att förbereda för nästa milstolpe, den så kallade ångblåsningen som beräknas ske från och med den 27 augusti, säger Pontus Melin. (Mer om detta senare)

Under torkeldningen används olja som bränsle. Avfall levereras till Filbornaverkets bränslebunker i slutet av augusti och i september övergår man till avfall som bränsle. 

-Vi håller huvudtidplan och budget, säger projektchef Jesper Baaring. Det är en intensiv period och mycket ska klaffa men vi kommer att klara slutmålet: att gå i kommersiell drift den 1 januari 2013. Då kommer vi att producera runt 40 procent av Helsingborgs fjärrvärmebehov och el för 6000 villor.

 Mer information:
Jesper Baaring, projektchef, Öresundskraft, tel. 070-418 39 79
Pontus Melin, ansvarig driftsättning, tel. 070-695 39 96
Göran Skoglund, pressansvarig, 070-418 34 35

Se även www.filbornaverket.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 300 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraftvärmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige