Gå direkt till innehåll
Helsingborgs nya kraftvärmeverk på spåret

Pressmeddelande -

Helsingborgs nya kraftvärmeverk på spåret

Ett år efter byggstart har Filbornaverket vuxit från ett hål i marken till 35 meters höjd. Nu räknar man till sju våningsplan och lika hög är den jättelika stålkonstruktion där pannan nu installeras. ”Vi håller budget och tidplan” säger Jesper Baaring, projektchef.

När det tas i drift i januari 2013 kommer Filbornaverket att svara för 40 procent av Helsingborgs fjärrvärmebehov och producera el motsvarande årsbehovet hos 6.000 villor. Allt detta med sorterat avfall från företag och hushåll som bränsle.

Men dit är det en bit kvar. Efter omfattande grundarbeten under hösten 2010 startade gjutningen av det5000 kvadratmeterstora golvet i februari. I mars inleddes arbetet med den22 meterhöga pannhusväggen och sen har det gått fort. Sju våningsplan i den så kallade servicedelen är färdiga och når nu35 metershöjd. Samtidigt pågår installation av den stora avfallspannan. I färdigt skick kommer den att väga över 1000 ton. I augusti inleds arbetet med den60 meterhöga hetvattentanken och den avancerade rökgasreningen. I dagsläget är 155 personer sysselsatta på bygget men blir över 200 till hösten.

Projektets totala budget uppgår till 1,85 miljarder kronor och enligt tidplanen ska pannan tändas för inledande prov i september 2012. Den hårda vintern medförde en del förseningar, något som hanterats genom omplanering.

–Just nu ser vi inga större orosmoln. Projektet löper på och vi håller såväl budget som huvudtidplan, säger Jesper Baaring, Öresundskrafts projektchef.

–Alla större upphandlingar utfallit väl och det har gjort att vi håller budgeten. Och genom flexibel planering - utan att tumma på huvudmålet – har vi löst de problem som uppstått på vägen, avslutar Jesper Baaring.

Mer information:
Göran Skoglund, kommunikationsansvarig, tel. 070-418 34 35
Jesper Baaring, projektchef, tel. 070-418 39 79

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi kaxigt höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 340 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraft-värmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Relaterade event

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige