Gå direkt till innehåll
Öresundskraft vill avskilja koldioxid från Filbornaverket och ska undersöka olika tekniker. (Foto: Öresundskraft)
Öresundskraft vill avskilja koldioxid från Filbornaverket och ska undersöka olika tekniker. (Foto: Öresundskraft)

Nyhet -

Öresundskraft deltar i samverkansprojekt för CCS

Ett nytt samverkansprojekt för transport och lagring av infångad koldioxid har startat av tio aktörer i Sydsverige. Projektet kallas CNetSS (Carbon Network South Sweden) och leds av Växjö Energi. Det ska bidra till att skapa hållbara och kostnadseffektiva lösningar för en regional koldioxidinfrastruktur i Sydsverige. Energimyndigheten har beviljat stöd med cirka 2,5 miljoner kronor.

– Det känns spännande, vi är glada över att vara med och bidra. Det vi gör tillsammans idag kommer att öka kostnadseffektiviteten och potentialen för utsläppsminskning och negativa utsläpp på sikt, säger Sofie Rothén, projektledare på Växjö Energi.

Aktörerna i projektet är Växjö Energi, Copenhagen Malmö Port, E.ON, Höganäs AB, Kemira, Kraftringen, Nordion Energi, Stora Enso, Sysav och Öresundskraft. Flera av företagen har redan tidsatta planer på att fånga in koldioxid.

– Vi representerar olika delar av infrastrukturkedjan; infångare av koldioxid, logistikföretag, hamnaktörer med flera. Tillsammans har vi potential att avskilja och lagra över 2 miljoner ton koldioxid årligen. Genom samverkan vill vi göra leveranskedjan till slutförvaring så hållbar och kostnadseffektiv som det bara är möjligt, säger Sofie Rothén.

CNetSS startar nu och pågår till 31 december 2023.

Läs hela pressmeddelandet här.

För mer information, kontakta

Sofie Rothén, projektledare Växjö Energi, 0470-77 51 30, sofie.rothen@veab.se 

Maria Möller, projektledare, Öresundskraft, tel. 070-978 73 01, Maria.Moller@oresundskraft.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt Kommunikationschef 070-000 36 44

Daniel Nüüd

Presskontakt Medierelationer 0700003778

Relaterat innehåll

Relaterade event

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige