Gå direkt till innehåll
Återvunnen energi värmer bäst

Pressmeddelande -

Återvunnen energi värmer bäst

Hela 96 procent av all den fjärrvärme som Öresundskraft producerade under 2014 kom från restvärme, spill och avfall. Andelen fossil olja och gas sjönk till rekordlåga 0,3 procent i Helsingborg och 0,5 procent i Ängelholm.

Det visar Öresundskrafts redovisning av fjärrvärmens miljövärden för 2014. Den sker enligt Värmemarknadskommittén, VMK:s, riktlinjer. Redovisningen visar att även primärenergifaktorn, PEF, minskade. Siffran anger hur mycket jungfruliga naturresurser som använts för fjärrvärmen. Restavfall och spillvärme ger låga värden och ju lägre desto bättre. I Helsingborg minskade PEF från 0,12 till 0,08. I Ängelholm var PEF oförändrad på låga 0,14.

– I klartext betyder det att produktionen sker med allt mer återvunnen energi. Hela 96 procent av all fjärrvärme vi producerade under 2014 kommer från restvärme, spill och avfall. Den låga PE-faktorn för Helsingborg placerar kommunen i topp bland Sveriges tio största kommuner. Det säger Cecilia Andersson, Öresundskrafts miljösamordnare.

Under 2014 minskade CO2-utsläppen i Helsingborg, från 39 till 37 gram CO2 per producerad kilowattimma fjärrvärme. I Ängelholm ökade dock utsläppen från 30 till 32 g/kWh. Det förklarar Cecilia Andersson med att bränslet - biomal, etikettspill och sanitetsbriketter – saknar en rättvisande CO2-faktor i VMK:s beräkningsunderlag.

­– Men man måste ha perspektiv på utvecklingen. För tio år sedan var 25 procent av bränslet för Helsingborgs fjärrvärmeproduktion fossil olja, kol och gas. Utsläppen låg på 89 g/kWh.

– Utvecklingen har definitivt gått åt rätt håll.

Mer information:

Cecilia Andersson, miljösamordnare, Öresundskraft, 042-490 30 96.
Lars-Inge Persson, affärsområdeschef Kraft & Värme, Öresundskraft, tel. 070-617 39 05
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, 070-418 34 35.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. 400 medarbetare ser till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige