Gå direkt till innehåll
Fjärrvärmen firar 50 i Helsingborg

Pressmeddelande -

Fjärrvärmen firar 50 i Helsingborg

I år är det femtio år sedan det första spadtaget togs för fjärrvärmen i Helsingborg. Det firar Öresundskraft genom att bjuda sina kunder på en extra föreställning av Kulijuli med artister som Lotta Engberg och Eddie Oliva.

 Det var 1964 som utbyggnaden av fjärrvärme satte igång i Helsingborg. Idén är att vatten hettas upp och pumpas i underjordiska rör till fastigheter, industribyggnader och hela stadsdelar. Där lämnar vattnet sin värme och pumpas tillbaks för att värmas på nytt. Idag är nätet av rör under Helsingborgs gator 58 mil långt. Sammanlagt får närmare 100 000 helsingborgare sin morgondusch, bostäder och arbetsplatser uppvärmda genom det heta vattnet från Västhamnsverket, Filbornaverket och Kemira.

”Bättre en skorsten i hamnen än 1000 på taken” hette det när Västhamnsverket togs i drift 1984. Central drift och rening var bättre än många små orenade utsläppskällor. Då hade fjärrvärmenätet redan gjort det möjligt att utnyttja restvärmen från Kemira vilket sparat över 1,5 miljoner ton CO2 sedan anslutningen 1974. Tillsammans med Filbornaverket 2013 har det inneburit att Helsingborg hamnar i topp bland Sveriges tio största kommuner när det gäller låg förbrukning av nya resurser för uppvärmning – istället används rester, spill och avfall.

 – Det är en fantastisk miljöresa som inte varit möjlig utan våra kunders kloka miljöval. Det vill vi uppmärksamma genom att bjuda på en extra Kulijuli-föreställning för våra fjärrvärmekunder, helsingborgare och andra besökare säger Anders Östlund, vd för Öresundskraft.

 – De 600 sittplatsbiljetterna kommer att lottas ut till våra fjärrvärmekunder med villa. Föreställningen är som vanligt öppen för allmänheten som kan njuta av 50-årsfirandet från gräsmattan i Grytan.

Evenemanget sker den 26 juli i Grytan i Helsingborg. Läs mer här.

Mer information
Anders Östlund, vd, Öresundskraft, tel. 042-490 30 80.
Helene Elwing, kundsansvarig fjärrvärme privat, Öresundskraft, 070-000 35 16
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. Med 400 medarbetare ser vi till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Östlund

Anders Östlund

VD Verkställande direktör, Öresundskraft 042-490 30 80

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige