Gå direkt till innehåll
Harvard University besöker Filbornaverket

Pressmeddelande -

Harvard University besöker Filbornaverket

Idag får Filbornaverket i Helsingborg besök av arkitekturstudenter från Harvard University. Besöket är en del av ett projekt kring arkitekturens roll för att skapa socialt och miljömässigt hållbara industrianläggningar.

Harvard samarbetar med det svenska samhällsbyggnadsföretaget Tyréns i ett gemensamt utvecklingsprojekt där man valt energiåtervinningsanläggningar som fallstudie. Syftet är bland annat att öka kunskapen om hur industrianläggningar kan utformas för att i högre grad bidra till städers hållbarhet.

Tyréns bidrar bland annat med kunskap om de förutsättningar och problem man hanterat på vägen medan avfallsförbränning växt fram i Sverige. En viktig del är det svenska perspektivet på utformning av hållbara industrianläggningar och hållbar stadsplanering.

– Vi är förstås glada för att få bidra till samarbetet med Harvard, säger Birgitta Olofsson, vice vd och ansvarig för forskning och utveckling på Tyréns. Avfallshantering är ett område där Tyréns och vi svenskar generellt nått längre än många andra och nu får vi dela med oss av våra kunskaper.

Gruppen från Harvard, 15 studenter och tre forskningsledare, kommer att besöka flera förbränningsanläggningar som satsat extra på arkitekturen. De kommer också att möta arkitekter med erfarenheter av att utveckla industrianläggningar och stadsplanerare från olika städer.

­ – De flesta av besöken på Filbornaverket fokuserar på teknik och på den höga verknings- och reningsgraden. Att vi nu också uppmärksammas för arkitekturen, genom ett besök från Harvard, är både glädjande och smickrande, säger affärsområdeschef Lars-Inge Persson vid Öresundskraft.

Mer information:

Lars-Inge Persson, chef Kraft & Värme, Öresundskraft, tel. 070-617 39 05
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35
Birgitta Olofsson, vice vd, tf. regionchef Väst, Tyréns AB, tel. 010 452 27 68

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. 365 medarbetare ser till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige