Följ Öresundskraft

Miljön vinnare i Oresund Electric Car Rally

Pressmeddelande   •   Sep 12, 2011 12:10 CEST

Det blev dansk seger när de 21 ekipagen i Oresund Electric Car Rally gick i mål i Köpenhamn i går kväll. Vinnare blev de danska förarna Tim Svanholt och Bjarne Kristensen i en Nissan LEAF. ”En välförtjänt seger men den stora vinnaren är miljön” säger Per Lundgren vid Öresundskraft.

Det var understundom trångt på Kungstorget i Helsingborg i lördags när en hel rad med elbilar av olika fabrikat anlände för nattstopp. CG Wilke, ordförande vid Hässleholms Motorklubb, tog emot ekipagen och intervjuade förare och kartläsare. Vid målområdet fanns också kommunalrådet Maria Winberg Nordström för att ta emot elbilarna.

-Bilen ger oss frihet på många sätt men den belastar miljön med en cocktail av ämnen som inte är hälsosamma. En elbil som är laddad med grön el ger oss samma frihet men helt utan utsläpp av avgaser. Elbil är smart, menade Maria Winberg Nordström.

En av de tävlande var kommunalrådet/miljönämndens ordförande Anna Jähnke  tillsammans med co-driver Annelie Gille i en Citroen C-ZERO.

-Det var jätteroligt, sade en glädjestrålande Anna Jähnke vid ankomsten till Helsingborg. Tävlingen var lite knepigare än vi först trodde och det var viktigt att kartläsningen fungerade. Men vi fick se mycket av vår vackra region och dessutom verkligen känna på bilen som har fungerat perfekt. Nästa år är vi tillbaks och då ska vi slåss i toppen!

Efter uppladdning och nattvila fortsatte de tävlande till Malmö som var det andra etappmålet innan målgången i Köpenhamn. Oresund Electric Car Rally ingår i det större Öresund Rally och mer än 50 bilar fanns under söndagen på Stortorget i Malmö. Precis som i Helsingborg dagen innan fick besökare möjlighet att titta på tävlingsbilarna och själva prova både elbil och elcykel. Under tiden åt rallydeltagarna lunch innan de flaggades ut på den sista sträckan till Köpenhamn och målgång vid Bella Center.

-Ett lyckat arrangemang som ska bli ännu större och bättre nästa år, säger Per Lundgren, projektledare och elbilsexpert på Öresundskraft. Vi gratulerar Svanholt, Kristensen och Nissan till en välförtjänt seger - men egentligen är alla elbilsförare segrare. De är pionjärer som visar vägen till ett hållbart samhälle och den största vinnaren är vår miljö!

Fakta om Oresund Electric Car Rally:
Oresund Electric Car Rally ingår i projektet E-mission som samlar en slagkraftig konstellation aktörer i Öresundsregionen: Malmö stad, Köpenhamns Kommun, Region Hovedstaden, Region Skåne, Helsingborgs stad och Öresunds­kraft.

Oresund Electric Car Rally är en klass i Öresund Rally, ett regularity rally där det inte handlar om att köra snabbt för att vinna utan om att hålla en given genomsnitts-hastighet. Rallyt har fyra klasser: för elbilar, för hybrid- och bränsleoptimerade bilar, för veteranbilar samt en turistklass för elbilar respektive klassiska bilar. Startskottet för rallyt gick i Köpenhamn 10 september och tog sig sedan till deletappmålen Helsingborg på lördagen och till Malmö på söndagen. Målgång var Bella Center i Köpenhamn dit bilarna anlände söndag eftermiddag.

2011 års rally arrangerades i samarbete mellan Intercom, Wonderful Copenhagen, Event in Skåne och Interreg projektet E-mission.

 Mer information:
Per Lundgren, projektledare, Öresundskraft, tel. 070-418 32 14
Göran Skoglund, pressansvarig Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi kaxigt höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 340 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraft-värmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Bifogade filer

PDF-dokument