Gå direkt till innehåll
Modernt startfält i fulltecknat elbilsrally

Pressmeddelande -

Modernt startfält i fulltecknat elbilsrally

Oresund Electric Car Rally 2012 är fulltecknat. Över 50 bilar har klämts in i vad som sannolikt är världens största elbilsrally. På startlinjen finns allt från den extrema sportvagnen Tesla Roadster till skåpbilen Renault Kangoo. Och det är moderna bilar från de ledande tillverkarna;  80 procent är av årsmodell 2011 eller 2012.

–Det är fantastiskt roligt med det starka gensvar vi fått. Från några få anmälningar i början men sen, när ryktet spreds, var rallyt plötsligt fulltecknat. Det säger projektledare Per Lundgren, elbilsexpert vid Öresundskraft.

–Det är också kul att rallyt attraherar så många olika människor. Det är allt från privatpersoner och småföretagare till direktörer, politiker och tjänstemän.

Öppet för alla
Oresund Electric Car Rally är öppet för elbilar och plug-in-hybrider och startar den 12 maj i Köpenhamn. Rallyt kör sedan via Helsingör till Helsingborg för nattvila och laddning. Söndag den 13 maj fortsätter rallyt över Landskrona till målgången på Stortorget i Malmö. Vinnare är den bil som förbrukat minst energi på vägen och klarat att hålla en angiven snitthastighet. Både amatörer och proffsförare får delta, i privat- eller firmabilar.

En av deltagarna är kommunalrådet Lars Thunberg (KD) i Helsingborg.

–Jag ställer upp som förare i elbilsrallyt för att jag tycker det är viktigt att markera och stödja stadens satsning på elbilar. Vi har en tydlig och vass ambition att fasa ut alla fossila bränslen och det här är ett roligt sätt att uppmärksamma klimatarbetet.

Åskådare kan även få en glimt av några av de kända profiler som deltar i rallyt. Rallystjärnan Tina Thörner, som kört Dakar-rallyt och vunnit tre VM för damer, kör tillsammans med Öresundskrafts vd Anders Östlund. Deltar gör även dansstjärnorna Ann Wilson och Tony Irving.

Precisionsmätning
En nyhet är den precisionsmätning som sker efter sträckan Köpenhamn – Helsingborg. Bilarna plomberas i Köpenhamn och vid nattladdningen i Helsingborg precisionsmäts hur många kilowattimmar som förbrukats, både totalt och med hänsyn till bilens tjänstevikt. Syftet är dels att visa hur energisnåla elbilar faktiskt är, dels att uppmuntra till energieffektiv körning. För mätningen svarar Siemens.

Ny standard visas
För nattladdningen svarar Garo AB och där förutser projektledare Ingvar Grundborg inga problem.

–Merparten av bilarna har standardiserade industrikontakter för elintaget. Ett fåtal har en nationell stickpropp men det löser vi med övergångskablar. Ett par av bilarna är försedda med kommande europeisk standard, EV-uttag Typ 2. Det medger intelligent laddning, där laddstolpe och bil kommunicerar, och det visar vi under rallyt.

Elbilens Dag i Helsingborg
På lördagen bjuder Helsingborgs stad och Öresundskraft in allmänheten till Elbilens Dag på Sundstorget för tävlingar och aktiviteter. Besökarna kan prova elbilar, elskotrar, elcyklar, funballz och segways Det blir show med radiostyrda bilar, underhållning och naturligtvis, möjlighet att se deltagande ekipage i rallyt på nära håll.

Länkar & kontakter

Rallyts hemsida:           Oresund Electric Car Rally

Rutt och tider:               Rallyts hemsida

Anmälda till rallyt:         Öresundskrafts pressplats

Kändiskontakter:          Öresundskrafts pressplats

Elbilens Dag:                Helsingborgs stad

Energimätning:             Siemens AB, Infrastructure & Cities Sector

Laddning:                     Garo AB

Per Lundgren, projektledare & elbilsexpert, Öresundskraft, tel. 070-418 32 14
Katharina Sparre, projektledare, Sbf, Helsingborg tel. 0732-31 19 85

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Oresund Electric Car Rally delfinansieras av  Interreg projektet E-mission. E-mission samlar en bred och slagkraftig konstellation aktörer i Öresundsregionen: Köpenhamns Kommun, Region Hovedstaden, Malmö stad, Region Skåne, Helsingborgs stad och Öresunds­kraft. Projekt E-mission verkar på olika sätt för att skapa uppmärksamhet kring och öka användandet av elbilar.

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, energitjänster, bredband samt stadshubb för Internet of Things lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige