Gå direkt till innehåll
På spaning efter effektiva underhållsmetoder. Dr. Valdas Lukoševičius, ordförande för den litauiska fjärrvärmeorganisationen Lithuanian District Heating Association på besök hos Öresundskraft.
På spaning efter effektiva underhållsmetoder. Dr. Valdas Lukoševičius, ordförande för den litauiska fjärrvärmeorganisationen Lithuanian District Heating Association på besök hos Öresundskraft.

Pressmeddelande -

Öresundskrafts nätunderhåll lockar internationell publik

Litauen är ett av de länder som bygger ut fjärrvärmen för att komma bort från fossila bränslen. Det gör att intresset växer för moderna underhålls- och övervakningsmetoder.

Den 5 - 6 februari arrangerades ett underhållsseminarium på Öresundskraft. Detta inom ramen för det EU/Interreg-finansierade projektet ”Baltic Smart Asset Management". Huvudpart är Linnéuniversitetet under ledning av professor William Hogland. Andra parter är bland andra universiteten i Gdańsk, Gdynia och Klaipeda liksom Öresundskraft och SweHeat & Cooling.

I fokus för seminariet stod skötsel och underhåll av fjärrvärmenät.

– Sedan frigörelsen 1990 har Litauen strävat efter att komma bort från beroendet av rysk gas. Målet är att 90 procent av all uppvärmning ska ske med biobränsle år 2030. Just nu ligger vi på 70 procent. Det berättade dr. Valdas Lukoševičius, ordförande för den litauiska fjärrvärmeorganisationen Lithuanian District Heating Association.

– Åldern på vårt ledningsnät är ungefär som det svenska och fjärrvärme finns i flera städer. Samtidigt bygger vi nya system i snabb takt. Det här gör att förebyggande underhåll, tillsyn och övervakningsfrågor är intressanta för oss.

– Öresundskraft har tydliga mål och strategier för sitt underhållsarbete och använder olika tekniker som stödjer målen. Det är både genomtänkt och strukturerat.

Under seminariet avhandlades bland annat tekniker för övervakning av fjärrvärme- och elnät i realtid, termofotografering och markradar, optimeringsmodeller och automatisering. Även studiebesök ingick i programmet. Från Öresundskraft deltog Dan Lilja, chef för affärsområde Distribution, Magnus Ohlsson, teknisk chef för fjärrvärme samt Magnus Sjunnesson, teknisk chef för elnät.

Mer information:
Magnus Ohlsson, teknisk chef Fjärrvärme, Öresundskraft, tel. 070418 37 42
Magnus Sjunnesson, teknisk chef Elnät, Öresundskraft, tel. 070-418 35 92
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft. Vi är 400 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 125 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla, bredband, stadshubb för Internet of Things samt energitjänster lever vi vår vision: ”För en bättre värld". www.oresundskraft.se

Presskontakt

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige