Följ Öresundskraft

Pelletsspisar i Zambia klimatkompenserar fjärrvärme i Helsingborg

Pressmeddelande   •   Feb 24, 2016 08:20 CET

Nu kan miljömedvetna företagskunder köpa klimatkompenserad fjärrvärme av Öresundskraft. Och samtidigt rädda liv och skog i Zambia.

Patrik Hermansson, affärsutvecklare vid Öresundskraft, förklarar:

̶ Vi kompenserar för koldioxiden som plasten i avfallet vid Filbornaverket genererar genom att köpa klimatkrediter från Emerging Cooking Solutions, ECS, i Lund. De tillverkar och säljer pelletsspisar i Zambia och producerar pellets av trärester från odlad skog i landet. Genom minskad användning av träkol vid matlagningen minskar avskogningen och utsläppen av sot och hälsofarlig kolmonoxid. Kolmonoxiden tar fler liv än malaria i Zambia.

̶ Även koldioxidutsläppen minskar. Därmed kan ECS generera klimatkrediter vid FN:s Clean Development Program. När vi köper dessa klimatkrediter bidrar vi till minskade utsläpp i utvecklingsländer vilket kompenserar utsläppen här hemma. Långsiktigt verkar vi för att plasten i restavfallet försvinner vilket naturligtvis vore det bästa.

Fjärrvärme Guld togs fram efter önskemål från miljömedvetna fastighetsbolag i Helsingborg. Det innebär fjärrvärme som till 100 procent består av återvunnen energi, producerad utan fossil kol, olja och naturgas. Och genom klimatkompenseringen får Fjärrvärme Guld dessutom noll CO2-utsläpp.

Emerging Cooking Solutions grundades 2012 av Mattias Ohlson och Per Löfberg, 2013 gick Danir in som investerare i bolaget.

̶ Det är glädjande att Öresundskraft nu gjort detsamma som Danir och beslutat stödja utvecklingen i Zambia genom ett långsiktigt samarbetsavtal. Hälsa, miljö och ekonomi kombineras på ett innovativt sätt, säger Danirs ägare Dan Olofsson i en kommentar.

Mer information:

Cecilia Andersson, miljösamordnare, Öresundskraft, 042-490 30 96.
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, 070-418 34 35.

Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. 365 medarbetare ser till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.