Gå direkt till innehåll
Ny överenskommelse mellan Kemira och Öresundskraft

Pressmeddelande -

Ny överenskommelse mellan Kemira och Öresundskraft

40-årigt samarbete fortsätter. Kemira levererar restvärme till fjärrvärmenätet fram till 2025 enligt förnyat avtal.

— Avtalet befäster vårt mångåriga samarbete och är bra för kunderna, miljön och konkurrenskraften. Restvärmen från Kemira bidrar till att vi kan erbjuda trygga leveranser av fjärrvärme till konkurrenskraftiga, stabila priser. Samtidigt får Kemira avsättning för en restprodukt. Det stärker deras konkurrenskraft och ger arbetstillfällen i regionen. Det menar Lars-Inge Persson, chef för affärsområde Kraft & Värme på Öresundskraft.

̶ Genom att vår restvärme tas tillvara i fjärrvärmenätet så kan vi minska utsläppen i regionen och bidra till en hållbar utveckling. 96 procent av fjärrvärmen i Helsingborg utgörs av återvunnen energi från industrier, restavfall och processat avloppsvatten. Bara restvärmen från Kemira motsvarar uppvärmning av cirka 20.000 villor, berättar Adam Jomaa, industriparkschef på Kemira Kemi.

̶ Vi är stolta över samarbetet med Öresundskraft och hur det har utvecklats genom åren. Affärs- och miljönyttan står ständigt i fokus vilket är en viktig del av den industriella symbiosen i Helsingborg.

”Samvärme Helsingborg”, som samarbetet mellan Kemira och Öresundskraft idag kallas, har pågått sedan 1974 och har rönt internationellt intresse. Utöver affärs-nyttan har CO2-utsläppen minskat med cirka 1,6 miljoner ton sedan starten. Och det kan bli ännu mer: fjärrvärmenäten i Helsingborg, Landskrona, Lund, Eslöv och Lomma är sedan i höstas ihopkopplade. Det gör att produktionen kan optimeras och att mer restvärme kan återvinnas, bland annat från ESS och MaxIV.

Mer information:
Lars-Inge Persson, chef affärsområde Kraft & Värme, tel. 070-617 39 05
Adam Jomaa, chef Industry Park of Sweden, Kemira Kemi, tel. 073-719 14 96
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskrafts vision ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” är mer än ord. Fyra femtedelar av fjärrvärmen vi producerar kommer från restvärme, restavfall och biobränsle. Det är klok resurshushållning. Vi tillhandahåller fordonsgas för minskade utsläpp. Vi stödjer småskalig elproduktion, driver på introduktionen av elbilar, erbjuder smarta energilösningar och investerar i lokal vindkraft. Och vi utvecklar effektivare produktion och distribution av värme och el. 365 medarbetare ser till att 260.000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Allt för en livskraftig Öresundsregion. http://www.oresundskraft.se.

Kemira är ett globalt kemiföretag som betjänar kunder inom vattenintensiva branscher. Vi erbjuder expertis, know-how och kemikalier som förbättrar våra kunders vatten-, energi- och råvarueffektivitet. Vårt fokus ligger på massa och papper, olja & gas, gruvdrift och vattenrening. År 2015 hade Kemira en omsättning på 2,4 miljarder euro och 4 700 anställda. http://www.kemira.com

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige