Gå direkt till innehåll
Projekt för nordisk elmotorväg

Pressmeddelande -

Projekt för nordisk elmotorväg

 Res grönt och eldrivet mellan Köpenhamn och Oslo. Det är den centrala tanken bakom det nordiska elbilsprojektet NEA, Nordic Electric Avenue, som inletts under våren med Öresundskraft som projektledare.

Den totala budgeten för NEA är 9, 2 miljoner norska kronor i tre år, varav Nordiska Ministerrådets energi- och transportprogram, NER, bidrar med 3,2 miljoner. Utöver Öresundskraft medverkar elbilspoolen Move About, norska elbilstillverkaren Think och miljöorganisationen Zero.

Elbilspoolen Move About finns i dag bland annat i Oslo, Göteborg, Köpenhamn och är öppen för både företag och privatpersoner. Till hösten etableras en flotta även i Helsingborg. I projektet NEA ska Move About utveckla ny programvara för laddning och byte av elbilar som gör att landsgränserna inte spelar någon roll. Samtidigt planerar Öresundskraft att sätta upp solcellsladdning plus ny snabbladdningsstation i Helsingborg, i anslutning till en av motorvägarna. Med snabbladdning kan ett batteri laddas på runt 30 minuter, jämfört med en normalladdning som tar sex-sju timmar.

Diskussioner ska också inledas med järnvägsföretaget DSB First om möjligheterna att kombinera tåg och elbil längs sträckan Köpenhamn-Göteborg; tåget för längre sträckor och hyra av elbil genom poolen för ärenden vid destinationsorten.

– Framöver hoppas vi få även en snabbladdning i Halmstad eller Falkenberg. Tillsammans med de laddmöjligheter som finns utanför Oslo kan elbilsförare snart köra CO2-fritt genom tre nordiska länder – eller kombinera tåg och elbil, säger Per Lundgren, projektledare från Öresundskraft.

Läs mer om andra nordiska energi- och transportprojekt på http://energyandtransport.net/

Mer information:
Per Lundgren, projektledare, Öresundskraft, tel. 070-418 32 14
Göran Skoglund, pressansvarig Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft Med visionen ”Energi för en bättre värld, Kraft för regionen” har vi kaxigt höga krav på oss själva. Vårt avtryck på omvärlden ska minska - och vi har kommit en bra bit på väg. Övergången till biobränsle har minskat koldioxidutsläppen med 340 000 ton per år. Fordonsgas i stadsbussarna har förbättrat luften för Helsingborgarna och vi är en av de största påhejarna av elbilar. Vårt nya kraftvärmeverk kommer att göra fjärrvärme och el av restavfall.
Med bas i Helsingborg arbetar vi för en livskraftig Öresundsregion. 450 medarbetare ser till att 260 000 kunder får el, fjärrvärme, naturgas, fjärrkyla, bredband och servicetjänster. Mer info http://www.oresundskraft.se.

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35
Anders Lundblad

Anders Lundblad

Presskontakt 070-000 36 44

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige