Gå direkt till innehåll
Öresundskraft lyser upp med allt kortare strömavbrott: 12,8 minuter som ett medelvärde för alla kunder 2017, långt under rikssnittet på 76 minuter.
Öresundskraft lyser upp med allt kortare strömavbrott: 12,8 minuter som ett medelvärde för alla kunder 2017, långt under rikssnittet på 76 minuter.

Pressmeddelande -

Avbrotten halverade på två år - Öresundskraft bland de säkraste elnäten i landet

På två år har Öresundskraft halverat antalet avbrottsminuter – måttet på den tid en kund i snitt är utan ström under året.

– Det är en bekräftelse på att vårt proaktiva arbete med att rusta upp och modernisera nätet har lyckats, säger distributionschef Håkan Rannestig.

Avbrottsminuter räknas ut som ett medelvärde på hela kundstocken. I snitt var ett Öresundskraftshushåll utan ström i 12,8 minuter under 2017. Det är en halvering sedan 2015 och innebär att man är tillbaka på 2011 års låga nivå.

Siffrorna rapporteras till Energimyndigheten, som senare i vår kommer att redovisa den officiella statistiken för riket. Men att Öresundskraft ligger bland de lägsta i landet råder det ingen tvekan om:

– Alla siffrorna för 2017 är inte klara än, men 2016 var riksgenomsnittet 76 minuters avbrott. Så det finns fog för att säga att vårt nät är ett av de mest leveranssäkra i hela landet, säger Rannestig.

Under 2017 investerade Öresundskraft 130 miljoner kronor i elnätet.

– Den viktigaste och mest effektiva av våra åtgärder är att bygga nya, moderna fördelningsstationer. Det är de centraler dit de stora inmatningarna kommer, för att sedan förgrenas ut i ett bostadsområde. Vissa av dem kan innehålla komponenter som är 50 år gamla. Under 2017 har vi gått i mål med ett 20-årigt arbete att rusta upp och modernisera nätet i Helsingborg, där alla fördelningsstationer nu är utbytta.

Varje år gör Öresundskraft en risk- och sårbarhetsanalys av elnätet. Resultatet av den visar hur moderniseringsarbetet ska prioriteras.

– Närmast på tur står Ängelholm och Ekeby, som ska få nya fördelningsstationer. Det är ett led i arbetet med att ge alla kunder trygga, starka och smarta nät, säger Håkan Rannestig.

Mer information:
Håkan Rannestig, distributionschef, Öresundskraft, 070-000 35 18
Göran Skoglund, pressansvarig, Öresundskraft, tel. 070-418 34 35

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och ser till att 260 000 kunder i nordvästra Skåne får bra energi varje dag - alltifrån fjärrvärme, elektricitet och fjärrkyla till gas, bredband, stadshubb för Internet of Things och servicetjänster. Vi gör allt - och ger allt - för att våra kunder ska få en enkel och behaglig energitillvaro. Det gör vi bland annat genom att ta vara på planetens resurser på bästa sätt. Allt i samklang med vår vision "Energi för en bättre värld. Kraft för regionen". Eller som vi brukar säga: Bra energi. Det är vad vi ger och gör. http://oresundskraft.se

Kontakter

Göran Skoglund

Göran Skoglund

Presskontakt Pressansvarig 042-490 34 35

Relaterat innehåll

Energi för en bättre värld

Öresundskraft. Vi är 420 eldsjälar som genom kunddriven affärsutveckling erbjuder hållbara energi- och kommunikationslösningar. Tillsammans med våra 100 000 kunder skapar vi smarta tjänster och resurseffektiv energianvändning, varje dag. Vi ägs av Helsingborgs stad och med en produktpalett av el, fjärrvärme, biogas, fjärrkyla och energitjänster lever vi vår vision: ”Kraft att förändra". www.oresundskraft.se

Öresundskraft
Västra Sandgatan 4
252 25 Helsingborg
Sverige